La reforma del Poder Judicial pactada entre el PSOE i el PP s’aprovarà sense els vots dels socis del govern de Pedro Sánchez. ERC i Junts han avançat a l’ACN que es posicionaran en contra de la presa en consideració de la llei que se sotmet al Congrés aquest dijous. Un plantejament que amb tota probabilitat adoptaran també Podem i Bildu. Sumar també ha avançat la seva abstenció, i el PNB es debat entre el ‘no i l’abstenció. El primer pas de la reforma al Congrés s’aprovarà, doncs, amb els vots dels dos principals valedors del pacte, PSOE i PP. Una suma suficient per fer prosperar la reforma que tensarà la corda entre el president espanyol i els aliats que van donar suport a la seva investidura.
La reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial es començarà a debatre aquest dijous a les 12 del matí. És el punt únic d’un ple que la presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha convocat per poder impulsar la iniciativa durant el mes de juliol. L’objectiu dels socialistes i dels populars és que llei quedi aprovada –juntament amb el nomenament dels nous vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ)- el dia 23 de juliol.
L’acord ha incomodat els socis de Sánchez. ERC ha avançat que no donarà suport a la iniciativa, tot i que per ara es desconeix com expressarà la seva oposició. El portaveu dels republicans, Gabriel Rufián ja va avançar que considera que aquest acord és “un error” per part del PSOE, perquè implica renunciar a la majoria de la investidura i assolir acords amb els propulsors de la “màquina de fang” que denuncia el mateix Pedro Sánchez.
Junts també ha avançat el seu ‘no’ a la presa en consideració de la reforma. “No serem còmplices d’un pacte que perpetua la podridura de la justícia espanyola”. Segons la formació de Míriam Nogueras, l’entesa entre PSOE i PP “no regenera res”, i “perpetua el sistema de portes giratòries” amb “la ultradreta judicial controlant el que hauria de ser un poder imparcial”. “La Toga Nostra té aire per uns anys més gràcies al PSOE”, sostenen.
Un criteri semblant al de Podem, que aquest dimecres ha valorat “molt negativament” la “decisió del PSOE de canviar de socis”, i ha augurat que el pacte amb el PP obre “una nova etapa política” que “s’allunya del mandat de les urnes” i que “anticipa una senda de fre als avenços i de retallades”. “Conferirà poder de veto sobre qualsevol nomenament o decisió als vocals conservadors”, sosté Podem, i “legitimarà la guerra bruta judicial”.
El PNB tampoc donarà suport a la reforma. El portaveu dels nacionalistes bascos ja va apuntar, a més, la setmana passada que la seva formació tampoc estava en disposició de votar cap dels candidats que els socialistes i els populars portaran al Congrés per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Bildu també ha avançat que “òbviament” no comparteix l’acord entre el PSOE i el PP.
El soci de govern del PSOE, Sumar, també ha apuntat que s’abstindrà. Malgrat que inicialment Yolanda Díaz va beneir l’acord, Sumar ha afirmat aquest dimecres que les mesures pactades pels dos principals partits de l’Estat son “correctes però insuficients”. A Sumar li hauria “agradat” avançar “més” en la democratització de l’Estat, però “atès que no hi ha opció d’esmenar”, s’abstindran. El partit també adverteix el PSOE que “el camí a la democratització de l’Estat no és amb el PP, sinó amb la majoria de la investidura”.