Els regants del Canal d’Urgell han iniciat aquest dilluns una de les campanyes de regadiu més complicades de la història. Almenys dels darrers 15 anys, que és quan va entrar en funcionament el pantà de Rialb. El director general de la Comunitat de Regants, Xavier Díaz, ha destacats que comencen a regar amb un 40% de restriccions de cabal als cultius i també ha recordat que davant la sequera persistent, els pagesos han apostat per sembrar varietats que necessiten menys aigua. L’objectiu és salvar les collites en el pitjor dels escenaris que vindria donat per una primavera sense pluges. Llavors, difícilment es podria regar fins a mitjans d’agost, que és l’habitual. Els regants compten amb un 50% menys de reserves de neu que l’any passat.
El Canal d’Urgell ha donat inici aquest dilluns a la campanya de regadiu del canal principal. Ho fa una setmana més tard del que és habitual, ja que normalment l’aigua comença a regar les finques a partir de Sant Josep. Fa 30 mesos que no plou el que tocaria la conca del Segre està declarada en estat d’emergència des de fa 9 mesos. Això ha provocat el retard en l’inici de la campanya, que arrenca amb unes reserves de 99 hectòmetres entre els embassaments de Rialb i Oliana. A més, els regants estimen uns 100 hectòmetres de neu que s’aportaran a mesura que avanci el desgel. Això representa un 50% menys que el normal ja que durant l’hivern ha precipitat poc i la calor anticipada ha afavorit l’evaporació de la neu.
Segons Xavier Díaz, si es fa una “previsió pessimista” amb una primavera sense pluges, la campanya es podria allargar fins al 20 d’agost. Això no obstant caldrà aplicar més restriccions que la del 40% de cabal i es prohibirà fer segones collites. Una segona collita representa que un pagès pot plantar un cultiu d’hivern com el blat o l’ordi i quan el sega al juny planta una altra varietat d’estiu com el panís. De fet, segons Díaz, enguany el panís és un cultiu poc recomanat, perquè necessita molta aportació hídrica i per això els pagesos hauran d’apostar pel girasol, la soja o el sorgo si volen tenir garanties de producció.
L’altre focus de preocupació està posat en els cultius d’arbres fruiters. L’objectiu és que a l’estiu hi hagi suficient aigua perquè els pagesos els puguin regar i no es morin els arbres. La producció ja fa dies que es creu que anirà a la baixa amb la situació actual de sequera perquè els fruiters, en el moment que acaba la floració i els fruits comencen a desenvolupar-se, ja necessiten importants aportacions d’aigua.
El d’enguany és doncs l’inici de campanya de reg més complicat dels darrers 15 anys, quan va entrar en funcionament l’embassament de Rialb. Durant la sequera de 2008 la situació ja va ser força complicada i a més a més no es van prendre les mesures que s’han adoptat enguany. Xavier Díaz ha avisat que si la sequera continua a llarg termini caldrà plantejar una planificació de regadiu concreta ja que serà difícil abastir el reg de l’Urgell i el del Segarra-Garrigues al mateix temps. En aquest sentit, ha reiterat la necessitat de modernitzar el Canal d’Urgell amb un canvi de connexions amb el Segarra-Garrigues a partir de l’harmonització del sistema Noguera-Pallaresa amb el Segre.
https://twitter.com/elsmatins/status/1640234758310436864