Els panellets continuen omplint les sobretaules durant el pont de Tots Sants malgrat l’augment de preus que impregna l’economia. L’alça de preus de matèries primeres força els pastissers a petites puges que no acaben esdevenint una barrera definitiva per als consumidors. “Els preus sempre són una mica més alts del que et pensaves gastar, però és llei de vida. Les coses s’encareixen i mai baixen”, explica en Josep Antoni després de comprar tres safates de panellets a La Vienesa de Mataró. Hi ha també famílies que opten per fer-los a casa i no només pel factor econòmic: “Els nens aprenen i els agrada molt”, explica la Silvia, una veïna de la capital del Maresme que ja fa anys que ha convertit l’elaboració de panellets en tradició familiar.
Els que sí s’apropen a la pastisseria ho fan sabent que hauran de fer un esforç major que l’any anterior, però no suficientment gran com per renunciar a la tradició. “Tens els caps que tens i intentes que hi hagi una mica de tot per a tothom”, explica en David, un client de La Vienesa de Mataró.
Aquest diumenge a casa seva hi haurà panellets dels gustos tradicionals però també d’altres que sorprenguin a la canalla. Per a en David, que els més petits puguin gaudir dels panellets és també important perquè no es perdi una tradició amenaçada per ‘halloween’.
Econòmicament, diu que aquest any no s’hi han mirat especialment: “No és una cosa que passi cada mes”. En aquest sentit, el propietari de la pastisseria, Xavi Horta, admet que tothom afronta el moment de la compra amb cert “recel”, però preparats a la vegada per pagar un preu més alt. “Hi ha qui abans s’emportava mig quilo i ara agafa 250 grams”, explica.
Amb tot, des de la pastisseria asseguren que l’alça de preus no és exagerada: “La gent pot gaudir de Tots Sants sense que això suposi una despesa excessivament alta”. Enguany s’ha “compensat” la reducció del preu del pinyó amb l’alça d’altres matèries primeres com la farina, els ous, l’ametlla o el preu de la llum, que també influeix en el preu final dels productes.
Un altre dels elements que també ajuda a les famílies a poder comprar una bona varietat de panellets és la mida. A La Vienesa ja fa anys que els fan més petits del que és habitual. “Entenem que el panellet és una degustació i que un panellet gros és incòmode de menjar. Fer-ne un tastet és més agradable i permet provar diferents varietats”, comenta Xavi Horta.
Fer-los a casa també és tradició
A més dels panellets de les pastisseries, també hi ha qui prefereix fer-los a casa, ja sigui pel preu com per tradició. Aquest darrer cas és el de la família de la Sílvia Sala, una veïna de Mataró que sempre ha optat pels panellets casolans. Primer els feia amb la seva parella, el David, i ara que la família ha crescut l’elaboració de panellets s’ha convertit en una activitat familiar més del pont de Tots Sants.
“Ja era costum fer-los a casa cada any i ara amb els nens petits encara fa més gràcia perquè ells aprenen la tradició”, explica la Sílvia. A la cuina, però, qui més s’arremanga és l’Arlet, la seva filla gran, de quatre anys. Treballa la pasta de moniato, talla amb més o menys precisió la porció de cada panellet i els decora amb cura seguint les instruccions de la mare.
Com si es tractés d’una pastisseria, en fan de tots els gustos. Aquest any n’hi haurà d’ametlla, de pinyons, de coco, de xocolata o d’ametlla garrapinyada. “Anem innovant i cada any en fem algun de diferent”, comenta la Sílvia. Sobre el debat de preus, creu que l’impacte econòmic de fer-los a casa també hi és: “Tot ha pujat tant que si compres els ingredients a granel, la pujada de preu la notes igual”.
Qui encara no nota ni l’augment de preus ni s’embruta les mans és l’Èdgar, el petit de la casa, de només dos anys. De moment li criden més l’atenció les aranyes de peluix que decoren el pati i que evoquen a la festa anglosaxona de ‘halloween’. Quan els panellets surtin del forn el seu interès per la tradició catalana potser augmenta exponencialment.