El Gremi de Pastissers de Barcelona preveu vendre aquesta Castanyada uns 11 milions de panellets artesans. La xifra consolida aquest dolç com a rei de la festa, que no es veu tocada per la irrupció d’altres costums vinculats al Halloween. Entre els favorits hi destaquen els de pinyons per sobre de tot, acompanyat dels de coco i els de xocolata. No obstant, la creativitat dels pastissers ha dut a crear variants com els de ratafia amb músic o els de praliné, però també d’altres amb formes de fantasma o carbassa. Pel que fa als ingredients, no s’ha experimentat un encariment de productes com l’ametlla o el pinyó, motiu pel qual no es preveu una pujada del cost del panellet. El gremi estima que cada família hi invertirà entre 20 i 22 euros.
La previsió de vendes d’aquest 2024 és molt semblant a l’any passat, tot i que podria despuntar un pèl si es manté l’ambient fred i tardorenc d’aquests darrers dies. Dels 11 milions de panellets que el gremi preveu que es venguin, la majoria, uns 6, seran de pinyons, convertint aquest panellet en el rei indiscutible i sense rival de la Castanyada.
“A les botigues el client demana panellets tradicionals, de pinyó, de coco, d’ametlla, de xocolata, els ossos de sant o el de codony, que són els panellets que realment més surten i la gent més els agrada, però sobretot el pinyó, que és el rei de la festa”, explica en declaracions a l’ACN el president del Gremi de Pastissers de Barcelona, Miquel Zaguirre. No obstant, cada any s’incorporen nous sabors i varietats, que obren el producte a nous públics.
“Cada pastisseria fa entre 20 i 30 varietats de panellets, com el de ratafia amb músic, realment totes les pastisseries artesanes tenen una gran varietat”, afegeix. Aquesta creativitat és pròpia i característica dels obradors artesans del país, que ideen i creen un tipus de producte amb què no pot competir el panellet industrial que es pot comprar en supermercats i grans superfícies.
“La clau és la composició, és un panellet que està fet amb ametlla, ous i sucre, res més, no hi cap el moniato, la patata o l’aigua que podem trobar, potser, en algunes elaboracions industrials”, afegeix Zaguirre. Una altra característica és el tipus d’elements que s’hi afegeixen: “Tenim fruits secs com el pinyó del Montseny, l’ametlla Marcona de Tarragona o les nous de Girona i Lleida. Llavors, els fem servir per fer productes de millor qualitat”, assenyala Zaguirre.
Manteniment de preus
Enguany no s’ha experimentat un encariment dels preus de venda de productes com ara el pinyó o l’ametlla, un fet que sumat a la frenada de la pujada del preu de l’electricitat ha permès mantenir preus respecte l’any passat. “En la majoria de pastisseries trobarem el panellet al mateix preu que l’any passat, pot sortir entre 6 i 7 euros els 100 grams”, assenyala el president del gremi.
En aquest sentit, estima que una família tipus de quatre persones es podria gastar entre 20 i 22 euros.