Només falten quatre dies perquè els estats membres de la Unió Europea debatin l’oficialitat de la llengua catalana dins l’espai europeu, després que el primer debat acabés sense conclusió i amb diversos estats demanant informes sobre les implicacions financeres i jurídiques de la mesura. Un dels estats que més reticència ha mostrat respecte a l’oficialitat del català a la UE és Suècia, motiu pel qual diversos ajuntaments de ciutats i pobles catalans agermanats amb viles de Suècia s’han mobilitzat per demanar a les ciutats germanes que mostrin el seu suport a l’oficialitat de la llengua catalana.
Així, els consistoris catalans han enviat cartes a les seves ciutats i pobles agermanats per a demanar-los que mostrin el seu suport a l’oficialitat del català, i que traslladin aquesta postura al seu govern. Ho ha fet l’Ajuntament de Terrassa, ciutat agermanada amb Örebro, que és la sisena ciutat més poblada de Suècia; l’Ajuntament de Berga, que a més va ser la primera a demanar el suport a la campanya ‘Say Yes’ a la vila sueca agermanada de Högsby; i, finalment, l’Ajuntament de Cassà de la Selva, agermanat amb el poble de Bräcke. L’entitat lamenta, tanmateix, que no hi ha cap municipi català agermanat amb cap ciutat de Finlàndia, l’altre país que, juntament amb Suècia, va mostrar més dubtes sobre el reconeixement del català.
L’acció s’emmarca en la campanya ‘Say Yes’, que l’ONG del català Plataforma per la Llengua va engegar en constatar la reticència dels estats membres de la UE a ampliar la llista d’idiomes oficials, així com en la necessitat d’obtenir una majoria absoluta en la votació de la proposta. La campanya ha comptat amb la participació de personatges famosos com ara Pep Guardiola, Kilian Jornet, Sergi López i Joan Laporta, així com amb altres accions per visibilitzar als mitjans suecs i europeus els avantatges d’oficialitzar el català a la UE.
Impulsem que els municipis agermanats amb ciutats sueques demanin suport a les seves viles germanes a l’oficialitat del català
Suècia és l’estat que va presentar més dubtes a la reunió del Consell de la UE passat dia 19 de setembre #SayYes 🇪🇺
https://t.co/9TvHR6UXcr pic.twitter.com/RE8Hezavdy— Plataforma per la Llengua (@llenguacat) October 20, 2023