Edició 2331

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 12 de desembre del 2024
Edició 2331

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 12 de desembre del 2024

Els mercats es desperten sense peix del Mediterrani i amb algunes parades “sota mínims”

Les peixateries insisteixen que és "inviable" tenir producte de proximitat amb la reducció dels dies de pesca

|

- Publicitat -

Els mercats s’han despertat sense peix del Mediterrani i amb les parades que compren peix a les llotges “sota mínims”. Són els efectes de la vaga de pescadors convocada aquest dilluns i dimarts contra el nou reglament que han de votar els ministres de la Unió Europea i que limita els dies de pesca d’arrossegament a com a màxim una trentena a l’any. Gran part de les peixateries han obert i han venut producte provinent del Cantàbric i l’Atlàntic, però algunes han tancat en “solidaritat” amb els pescadors. En declaracions a l’ACN, els paradistes han insistit que és “inviable” tenir peix de proximitat amb la reducció dels dies de pesca i han avisat les restriccions europees provocaran un augment de preus pels consumidors.

Publicitat

La proposta de la Comissió Europea vol limitar a un màxim de 27 dies l’any l’activitat d’arrossegament. Això suposa una reducció mitjana del 66% en el global dels tres països afectats -Espanya, França i Itàlia- i d’un 79% a l’estat espanyol en particular. Fins ara, els dies que permetia la Comissió Europea per a la pesca d’arrossegament al Mediterrani eren 130 de mitjana.

Les peixateries han pogut continuar oferint producte fresc tot i la vaga de pescadors, però preveuen una situació complicada en els pròxims dies, que incrementarà a partir del gener. Aquests comerços temen que si entra en vigor la proposta de les institucions europees, no puguin oferir peix de proximitat i que les llotges acabin tancant. Els peixaters consideren que la restricció impulsada des de Brussel·les és “inviable”, però no perden l’esperança que no acabi entrant en vigor. A les negociacions entre els 27, Espanya, França i Itàlia i un quart país podrien exercir dret de veto amb una minoria de bloqueig.

Peixateries sota mínims o amb peix del nord a Barcelona

Les parades més afectades són les que venen peix de costa, però totes han notat la disminució de marisc de la costa i de peix blau com ara el seitó o la sardina. Al Mercat del Ninot, algunes peixateries especialitzades en producte del Mediterrani no van poder obrir aquest dilluns i aquest dimarts han hagut d’anar a comprar peix del Cantàbric o de l’Atlàntic.

“No puc oferir res més. Nosaltres portem el 90% del peix de llotja, anem a l’Ametlla de Mar, a Vilanova, a la Barceloneta, a Roses, Palamós. És un ventall que se m’està tancant”, ha dit Sandra Serrano, encarregada peixateria Ribera al Mercat del Ninot, especialitzada en peix de platja que no troba “ni lògica ni coherent” la proposta de la Comissió Europea. “Ni els pescadors menjaran, ni els peixaters com nosaltres podrem facturar i els clients què esperem que mengin només de viver?”, s’ha preguntat.

En una situació similar es troba la parada els nois de la plaça que està “sota mínims” i serveix només un 30% del producte habitual. “He hagut de retallar la parada, no tinc peix blau com ara lluç, sardina, seitó ni peix de la costa i demà encara serà pitjor, no hi haurà res”, ha dit Xavier Luceno propietari parada de peix dels nois de la plaça Mercat del Ninot, que considera que les restriccions europees tal com es plantegen són una “animalada”. Luceno ha advertit que una de les conseqüències que tindrà aquestes restriccions són augments generalitzats de preu. “El peix que ve del Nord pujarà molt de preu i ara ja va car”, avisa.

No totes les parades han notat la mateixa manca de producte, ja que moltes no van a les llotges a comprar. Tot i això, comparteixen la incertesa de cara al futur perquè si es restringeix la pesca del Mediterrani, els peixaters especialitzats també aniran a comprar el producte que ve d’Astúries, de Galícia o de França i el preu serà més alt.

Et pot interessar  Barques amarrades i ports deserts durant la primera jornada d'aturada dels pescadors catalans

“La quantitat de peix s’ha de repartir entre tots perquè alguna cosa han de vendre les parades, no poden tancar”, diu la Núria, propietària de la peixateria ‘Nuri’, que no ven peix de llotja.

Algunes peixateries tancades a Girona

Les peixateres del mercat del Lleó de Girona també han arrencat aquest dimarts amb els taulells mig buits per la falta de peix. La vaga de pescadors ha fet que alguns establiments no obrin ni dimarts ni dimecres. Als taulells es podia llegir que dues parades no obririen per solidaritat amb el col·lectiu. La resta de peixateries ha decidit obrir amb el que han trobat. Algunes d’elles han comprat peix de llotges de Tarragona i d’altres el divendres ja van comprar peix de les llotges del sud de França i l’han portat al taulell aquest dimarts.

El propietari d’una de les parades del mercat gironí, Josep Comas, ha explicat que ell ha decidit obrir però no confia fer gaire negoci aquests dies. “El client gironí vol peix d’aquí i del dia”, explicava el peixater. Per això assegura que intentarà “complir l’expedient” amb aquests dos dies i confia que a finals de setmana “torni la normalitat”. Malgrat tot, assegura que “s’ha d’arribar a un acord sí o sí” i assegura que la normativa que planteja pescar només 28 dies l’any “és inviable”.

Perdre “l’essència” del Mercat de Tarragona

Al Mercat de Tarragona, la copropietària de Peix Tinet, Maria Caparrós, ha apuntat que estan “en unes circumstàncies bastant preocupants”. “Sobretot pels pescadors, però després d’aquests venim nosaltres”, ha dit, abans d’apuntar que la iniciativa europea transformaria per complet l’essència del Mercat de la capital de la demarcació, perquè “un dels seus principals motors és el peix de Tarragona”. Parades com la de Caparrós viuen dia a dia. “De moment avui hem pogut obrir perquè hi ha producte, però demà no sabem si podrem”, ha dit.

La propietària de la Peixateria Carmeta, Maria del Carme Budesca, ha assegurat que ja han començat a notar els efectes de l’aturada dels pescadors i ha apuntat que senten incertesa de cara al futur, en el qual les peixateries que vulguin continuar endavant ho hauran de fer “amb peix de fora o de piscina”. Així i tot, també ha expressat que no perden l’esperança que hi hagi un canvi a les negociacions dels països europeus per revertir la situació. “El producte de proximitat és salut”, ha dit.

La mestressa de Peixateria Encarna, Encarna Sánchez, ha explicat que el seu comerç s’ha vist obligat a acudir a Mercabarna i adaptar-se al que hi havia, que era peix de fora, provinent sobretot de l’Atlàntic. També ha mostrat la seva preocupació per les restriccions proposades i ha expressat que “és inviable” que el sector de la pesca sobrevisqui amb 28 dies de feina. “No hi ha cap empresa que treballant un mes es pugui mantenir, ni un polític”, ha subratllat Sánchez, que ha ressaltat que Tarragona té “un producte bo” i que “hi ha gent d’altres països que ve només per consumir-lo”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut