Patronals, sindicats i partits coincideixen en reformar el model de finançament: “L’actual està caducat i és injust”, però no s’atreveixen a exigir un model fora dels sistema comú
Patronals, sindicats, grups parlamentaris i experts han coincidit que cal reformar el sistema de finançament de Catalunya perquè l’actual “està caducat i és injust”. Així ho han denunciat durant la Comissió d’Economia i Finances d’aquest dimecres al Parlament, des d’on han criticat “l’infrafinançament crònic” que pateix el país, i que “obstaculitza el progrés i empitjora la qualitat de vida” dels catalans. Ara bé, els experts han augurat que la proposta de finançament singular que planteja el Govern “no serà per si sola” una manera d’arreglar el dèficit. Per la seva banda, els grups parlamentaris han arribat a un consens sobre la necessitat “d’actualitzar” el sistema, tot i que han discrepat en com ha de ser el nou model.
L’espoli fiscal segueix en augment als Països Catalans
Els experts han coincidit que la proposta de finançament singular del Govern “no exclou ningú” i que per tant, no suposa cap privilegi respecte a les altres comunitats autònomes. De fet, l’advocat i exconseller de la Presidència, Francesc Homs, ha alertat de la vinculació que alguns fan entre el principi d’igualtat i solidaritat, assegurant que és possible l’existència d’un model de finançament asimètric entre comunitats que no afecti la igualtat entre els ciutadans de l’Estat.
Només el concert econòmic faria recuperar l’economia catalana
Durant la comissió, Junts ha reiterat que la millor proposta per reformar el finançament és la del concert econòmic. De fet, Josep Rius, vicepresident i diputat de la formació, ha remarcat que el model del finançament singular “no acabaria amb el dèficit” i que només “milloraria” algunes qüestions. En una línia similar s’ha expressat Joan Canadell, també diputat del grup, que ha apuntat que “l’únic sistema que garanteix que no hi hagi trampes” és el del concert.
ERC admet que el sistema de finançament singular no és gens òptim per reduir l’espoli fiscal
Així, el diputat d’ERC Joan Ignasi Elena ha admès que el sistema de finançament singular acordat amb el Govern “no és l’òptim”, però que “quan s’està governant cal utilitzar palanques de força per millorar la vida dels ciutadans”. Per això, els republicans han afegit que cal aprofitar la conjuntura actual per “avançar” cap a la sobirania fiscal i han fet una crida a la resta de partits de tradició catalanista a actuar amb “determinació” per a aconseguir-ho.
El PSC ha emplaçat també a la resta de grups a “aprofitar aquesta oportunitat històrica”, i ha recordat que la reivindicació per a un finançament singular ja fa molts anys que existeix. “Les reformes només son possibles si treballem plegats amb voluntat de consens i diàleg entre tots”, ha insistit el diputat Guillem Mateo.
Per part dels Comuns, el diputat David Cid ha argumentat que hi ha un “ampli consens” en actualitzar el sistema de finançament, ja que l’actual té “clares limitacions”. Alhora, ha admès que els principis “d’igualtat i solidaritat” no són els mateixos i que la seva formació sempre ha defensat que Catalunya tingui un finançament propi. La diputada de la CUP Laure Vega també ha coincidit que el model actual és “asimètric i injust” i ha advocat per tenir una major sobirania fiscal.
En canvi, el PPC ha considerat que per millorar el finançament no és necessari assolir un concert. “L’acord del finançament singular no és per a l’interès públic, és per a l’interès del partit que governa l’Estat per a mantenir-se en el poder”, ha criticat el portaveu Juan Fernández. Al seu torn, Vox també s’ha mostrat contrari a la proposta i ha vist com un “risc” que la Generalitat sigui l’encarregada de “legislar i recaudar” els impostos.
Foment i Cambra de Comerç
Pel que fa a les patronals que han participat de la comissió, Foment del Treball ha posat el focus en la necessitat d’acabar amb el dèficit d’infraestructures del país i ha demanat a la Generalitat que utilitzi “mecanismes” per a compensar-ho. Salvador Guillermo, Director d’Estudis de la patronal, ha subratllat que la reforma és una qüestió “eminentment política”, tot i que ha exigit que el nou model sigui “transparent” i que tingui una capacitat de solidaritat que no sigui “desproporcionada”.
Per part de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Ramon Rovira Homs ha enumerat les condicions que reclamen al nou model: autonomia i suficiència financera, eliminació del sistema de bestretes, lleialtat institucional, equitat entre comunitats autònomes, respecte al principi d’ordinalitat i que es tingui en compte els diferencials entre els costos de vida dels territoris.
Col·legi d’Economistes
Carles Puig de Travy, degà del Col·legi d’Economistes, ha volgut afegir que la reforma del finançament “no és una reivindicació política” sinó “una exigència de justícia econòmica”. “Cal sortir ja de diagnòstics i passar a un pla d’execució fixant uns terminis perquè les mesures es portin a terme”, ha urgit.
Els Sindicats d’obediència espanyola conformes en seguir en el regim comú espanyol
La representant d’UGT a la comissió, Caterina Llibre, ha posat com a condició al nou model que garanteixi els serveis essencials bàsics i que permeti dotar de més recursos a polítiques d’habitatge, salut, seguretat o educació. Alhora, ha posat de manifest que la reforma ha de permetre millorar les condicions laborals dels sectors més precaris. En aquest sentit, ha demanat “responsabilitat” als grups polítics perquè “remin” en la mateixa direcció.
Alberto Ferrer, de CCOO, també ha defensat una posició similar, i ha exigit que hi hagi un increment de recursos per entomar “amb valentia” reptes com el de l’habitatge. El representant del sindicat ha admès que hi ha una “oportunitat per avançar” en un model de finançament que està “caducat” i ha insistit que no suposarà cap “privilegi” respecte a les altres comunitats autònomes.