El Centre Cultual La Mercè de Girona ha acollit aquest dijous al matí la primera gala dels Premis Enderrock – 440 de clàssica, jazz i públic familiar, en què s’han reconegut els millors discos i artistes d’aquests gèneres, escollits tant per votació popular com per la crítica. Aquesta és una prèvia a la gala que es farà a l’Auditori de Girona el pròxim 14 de març. En total, s’han lliurat 15 guardons entre els que destaquen el premi d’Or a Gossos o el premi d’Honor a Antoni Ros Marbà. El director de la revista Enderrock, Lluís Gendrau, ha explicat que amb la gala han volgut “donar visibilitat a aquests gèneres que tenen una representativitat brutal al nostre país i que val la pena que tinguin uns premis propis”.
El duet format pel pianista Xavi Torres i la trompetista i cantat de jazz Alba Careta han donat el tret de sortida aquest divendres a la primera gala dels Premis Enderrock – 440 que s’ha celebrat a Girona. Durant l’acte s’han lliurat quinze guardons tant a figures consagrades com a artistes emergents de jazz i música clàssica. D’aquests, vuit -dos premis Xesco Boix de públic familiar (crítica i públic) i cinc premis especials- han estat elegits per la crítica i la votació popular.
La mateixa Alba Careta s’ha endut el premi a la crítica del millor disc revelació de jazz per ‘Teia’. La trompetista i cantant de jazz ha afirmat que el rep “amb molta il·lusió” perquè “és un reconeixement a la feina ben feta”. Careta també considera que destinar una gala al jazz i la música clàssica “ha estat un encert perquè a vegades les músiques mainstream es mengen aquests gèneres i falten espais”. Tanmateix, la cantant ha dit que trobarà a faltar “que hi hagi una espurna de jazz o de música clàssica a la gala gran perquè és una altra manera de visibilitzar el sector i de conèixer-nos tots”.
En la mateixa línia, el violinista de Quartet Gerhard, Lluís Castán, ha dit que “és bo que es creï un espai per poder reivindicar la música clàssica i el jazz, perquè tenen un bagatge històric molt gran i corren el perill de quedar en un segon pla en una entrega de premis”. El Quartet Gerhard, que també ha ofert una actuació en aquesta gala, ha estat guardonat amb el premi de la crítica al millor disc de clàssica. Castán ha considerat que “és molt important” perquè “el treball com a músic no s’acaba mai i, a vegades, poder recollir un premi és un senyal d’anar assolint metes i sentir-se acompanyat”.
L’acte ha comptat amb la participació d’unes dues-centes persones i amb dues actuacions més en directe; la de les cantautores Mar Pujol i Maria Jaume, que han estrenat els seus nous discos respectivament.
Premis 440 d’Honor, a la Trajectòria i Millor Compositor
El grup Enderrock ha concedit tres nous guardons especials a grans figures de la clàssica i el jazz català, encapçalats pel premi 440 d’Honor 2024 a Antoni Ros Marbà (l’Hospitalet de Llobregat, 1937), que ha dirigit algunes de les millors orquestres del món i ha vetllat per la música i la cultura catalana al llarg de la seva vida. El premi 440 a la Trajectòria 2024 s’ha lliurat a Horacio Fumero (Cañada Rosquín, Argentina, 1949), perquè després de quatre dècades vivint, tocant i fent de músic a Catalunya, es pot considerar un referent del contrabaix i, per extensió, del jazz a escala planetària. I finalment el premi 440 a Millor Compositor ha estat per a Joan Magrané (Reus, 1986), que ha creat una extensa obra que abasta tota mena de gèneres de la clàssica, des de la cambra o música per a un sol instrument fins a òperes o música vocal passant per peces orquestrals.
A més, s’ha atorgat el premi Enderrock d’Or a Gossos, per ser un dels grups que millor ha aconseguit connectar amb la generació del ‘rock català’ al llarg de tres dècades de música, d’emocions i de moments inoblidables; i el premi Enderrock Estrella a Jaume Ripoll, director editorial de Filmin, perquè la sensibilitat que ha demostrat respecte a l’art del cinema s’ha traslladat també a la cura per la música i la llengua.
Premis del Públic
A través de la votació popular oberta en dues rondes del 25 de gener al 25 de febrer, que ha tingut la participació de 14.200 usuaris únics, s’han concedit un total de cinc guardons que s’han donat a conèixer al llarg de la gala. El premi de millor disc de clàssica ha estat per ‘The Spirit of Christmas’ de La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, i la soprano tarragonina Mireia Tarragó ha estat elegida artista revelació de clàssica. Pel que fa al jazz, el públic ha votat com a millor disc ‘Love Will Be the Theme Song’, del duet barceloní Elisenda Julià & Rai Paz, i com a artista revelació de jazz la trombonista barcelonina Alba Pujals. El VI Premi Xesco Boix al millor disc de públic familiar per votació popular ha estat per a ‘El planeta violeta’ dels cellerencs Els Atrapasomnis.
Premis a la crítica
Pel que fa a la crítica, els dos guardons de clàssica s’han entregat per ‘Ad Astra’ (Klarthe Records) del Quartet Gerhard (Millor disc de clàssica) i per ‘Viola de mar’ del cordista flixanco Carles Blanch i el percussionista guixolenc Marc Clos (Millor disc revelació de clàssica). En la categoria de jazz, els guanyadors són pel pianista tarragoní Xavi Torres per ‘Quarantena Songs’ (Millor disc de jazz) i ‘Teia’ (Millor disc revelació de jazz) de la trompetista avinyonenca Alba Careta. Finalment, s’ha entregat el VI Premi Xesco Boix al millor disc per a públic familiar segons la crítica al dolçainer, compositor i cantautor valencià Dani Miquel pel seu disc ‘Volem’ (Andana Editorial).
Reconeixements a la indústria musical catalana
La trobada ha culminat amb l’entrega de dotze reconeixements a la indústria musical catalana que designa el grup editorial Enderrock: els segells discogràfics Primavera Labels (10è aniversari), Underpool (10è aniversari) i Aloud Music (20è aniversari); dels mitjans de comunicació Ràdio Vilablareix (10è aniversari) i el programa Independents (iCat) (15è aniversari), i els festivals Accents (10a edició), Jazzing Sant Andreu (10a edició), Vida (10a edició), Es Claustre de Ciutadella (15a edició), Mas i Mas (20a edició), Jazz de Vic (25a edició) i Reggus (30a edició).
La gala ha comptat amb la presència de l’alcalde de l’Ajuntament de Girona, Lluc Salellas; el vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps; el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats; el director de l’Àrea de Música de l’Institut Català de les Empreses Culturals de la Generalitat de Catalunya, Xavier Cester; la codirectora de la SGAE a Catalunya, Mercè Vallverdú, i el conseller de l’AIE, Antoni Mas, així com d’una important representació de festivals, empreses de management i discogràfiques i entitats del sector.
I s’ha pogut fer gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona, el patrocini d’Estrella Damm i la col·laboració del 3cat i Catalunya Música i la Xarxa.