Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Els Consells Professionals de la CCMA carreguen contra la polèmica editorial de Laura Rosel: “El que toca és ser crítics”

|

- Publicitat -

L’editorial que Laura Rosel va fer aquest divendres a primera hora del matí, al programa El Matí de Catalunya Ràdio, ha estat molt comentada, i criticada, a les xarxes, i encara porta cua. L’investigador Oriol Mitjà, a qui Rosel criticava per haver posat en dubte el Govern i la consellera de Salut, va fins i tot qüestionar que el guió d’aquella editorial fos seu.

Publicitat

24 hores més tard, les crítiques a Rosel arriben des de la mateixa Corporació de Mitjans Audiovisuals. Així, els Consells Professionals tant de Catalunya Ràdio com de la secció de programes de TV3, han enviat un comunicat, recollit per La República, on asseguren que l’editorial d’El Matí de Catalunya Ràdio “els grinyola”, i creuen que segons el llibre d’estil de la CCMA que fomenta l’esperit crític, la crítica i l’opinió d’Oriol Mitjà contra l’acció de govern, “s’ha de respectar”. Segons els Consells Professionals, “la crítica sempre toca, sigui justa o no, perquè és el fonament de la llibertat d’expressió”, i fan una comparativa directa amb quan el president Jordi Pujol deia que “això no toca”. Per acabar remarquen, en al·lusió a les paraules de Rosel, que “cal que ens esforcem tots perquè la gent del carrer sí que pugui decidir qui té raó”.

Compartim el comunicat sencer:

“Els mitjans de comunicació públics, per definició, per exercir la seva funció de servei públic, han de ser realment independents, han de mostrar respecte per tothom i per totes les opinions, han de ser plurals, objectius i fiables. És per això, que els oients busquen en les emissores de Catalunya Ràdio dades contrastades, una informació veraç i lliure d’imposicions polítiques. En definitiva, com diu l’Estatut d’Autonomia, “uns continguts que respectin la dignitat de les persones i el pluralisme polític, cultural i religiós (…)” (art. 52).

En aquests temps de pandèmia, els mitjans públics encara són una eina més necessària. I, per això, és vital aplicar el nostre llibre d’estil, concretament on diu que hem de “fomentar l’esperit crític” (punt 1.1.1.2.3.). Un esperit crític que, per enfortir el seu valor democràtic, cal enfocar, sobretot, als poders polítics i econòmics.

Per tot plegat, com a Consell Professional, ens grinyola especialment l’editorial d’”El Matí de Catalunya Ràdio” d’aquest divendres. D’entrada, perquè, si un professional critica l’acció de govern, hem de respectar la seva opinió. Però també perquè, com hem dit, la funció dels mitjans públics no és defensar aquesta acció de govern per sobre de tot, sinó escodrinyar-la.

La crítica sempre toca, sigui justa o no, perquè és el fonament de la llibertat d’expressió. Després d’anys recriminant Jordi Pujol quan ens apuntava “això no toca”, nosaltres no hauríem ara de replicar aquesta expressió per suggerir què es pot opinar i què no.

A més, si, com afirma l’editorial, “la gent del carrer no té ni idea si Mitjà té raó o no té raó, de si el Govern ho fa millor o ho podria haver fet pitjor”, nosaltres som corresponsables d’aquesta suposada ignorància. Per tant, cal que ens hi esforcem tots i fem el que faci falta perquè “la gent del carrer” sí que pugui decidir qui té raó.

Barcelona, 16 d’octubre 2020″

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut