Els Comuns blanquejant la monarquia
El primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha constatat un canvi de to en el discurs del rei, més allunyat dels “posicionaments de la dreta” que, al seu entendre, havien marcat els darrers discursos reials. Amb tot, ha recordat que l’aposta per la “concòrdia” i el “diàleg” és la que hauria d’haver mantingut el Rei en el seu discurs el 3 d’octubre i, per això, considera que la monarquia és una institució “incapaç” d’afrontar els grans reptes polítics actuals. “Forma més part del passat que del futur, és més part del problema que de la solució”, ha reblat. Pisarello també s’ha referit a la seva candidatura a les primàries de Barcelona en Comú per a les eleccions europees, un pas que assegura que fa per fer arribar “la veu de les ciutats” a Europa.
La monarquia com a eina de la nova política
Segons Gerardo Pisarello, el discurs d’aquest dilluns a la nit del monarca recull la consciència del qüestionament de la institució que afirma que “no està a l’alçada” de les solucions que una “societat moderna del segle XXI necessitaria”. “L’aposta de futur és republicana”, ha insistit.
El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona també s’ha referit als presos i exiliats independentistes assegurant que és una situació “inadmissible” des del punt de vista jurídic, polític i humà. En aquesta línia, ha reiterat la seva solidaritat i ha exigit la “desjudicialització” del procés i l’aposta per “solucions polítiques i democràtiques”.
Compatibilitzar monarquia i república
En l’ofrena al monument de Macià en l’aniversari de la seva mort, ha recordat que el president també va ser un exiliat polític i jutjat “per raons polítiques”, que va buscar l’entesa entre republicans de Catalunya i d’Espanya. “L’entesa entre gent progressista, republicana i demòcrata entre Catalunya i Espanya té més vigència que mai i em sembla un repte polític en vistes al 2019”, ha precisat.
Utilitzar l’Ajuntament de Barcelona per fer el salt a la política europea
L’ara també candidat a les primàries de Barcelona en Comú per a les eleccions europees del maig, ha assegurat que fa el pas “amb molta il·lusió” com a “municipalista i europeista convençut”.
Cansament del model Colau
Així, assegura que l’objectiu serà portar les grans preocupacions del municipalisme fins a la Unió Europea, amb la defensa dels drets quotidians dels veïns perquè les polítiques europees “estiguin a l’alçada”, combatent “l’especulació”, protegint el dret a l’habitatge, o la defensa de drets i llibertats, que assegura que actualment “estan en perill”.
Malgrat això, ha avançat que treballarà “fins l’últim dia per Barcelona” i ha garantit que l’equip de govern municipal de futur tindrà la “solvència” i “l’impuls transformador” que els va portar fa quatre anys fins al govern municipal de la ciutat.