Durant els últims mesos, ciutadans, professionals i societat civil organitzada han sigut partícips dels continguts del futur Pla director urbanístic metropolità (PDU metropolità), l’instrument que ordenarà el territori en les properes dècades i que parteix de l’Avanç del Pla que ja està aprovat. Ho han fet a través d’espais de participació oberts que s’han dut a terme als diferents àmbits territorials metropolitans i que ha impulsat l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).
D’aquesta manera, l’objectiu principal ha estat difondre el contingut de l’Avanç del Pla, conèixer les visions de la ciutadania i recollir suggeriments dels habitants de la metròpolis per tal d’apropar a la ciutadania la planificació urbanística i com aquesta acaba influint en la vida quotidiana de les persones. En definitiva, contribuir a canviar l’opinió generalitzada de que la planificació urbanística és un concepte tècnic, complicat i allunyat del sector popular.
En aquesta línia, s’han organitzat sessions presencials dirigides als ciutadans de Sant Feliu de Llobregat (Vall Baixa i l’Ordal), El Prat de Llobregat (Llobregat), Cerdanyola del Vallès (Vallès), Badalona (Barcelonès Nord) i de Barcelona, que comptarà amb dues trobades per ser l’àrea que concentra un total de població més elevat. Les quatre primeres jornades organitzades han comptat amb la participació de prop de 300 persones, les quals han tingut l’oportunitat de contrastar, debatre i fer aportacions sobre els objectius i propòsits del Pla.
Així doncs, al mes de desembre arriba el torn de la ciutat de Barcelona, on el projecte de participació ciutadana culmina amb les dues últimes sessions participatives programades del projecte i que tindran lloc a la Nau Bostik. A primera trobada celebrada el proper dilluns 9 de desembre s’informarà sobre el PDU i es visitarà l’exposició itinerant “Metròpolis de ciutats”, una mostra interactiva que pretén difondre el contingut del Pla des d’una vessant divulgativa. En segon lloc, amb un caire més propositiu, la següent trobada tindrà lloc el proper el dimecres 22 de gener.
Com a la resta ja celebrades, les sessions de Barcelona tindran l’objectiu de donar veu a la ciutadania i ajudar a divulgar els continguts del projecte de planificació urbanística.
D’altra banda, per a completar les sessions obertes a la ciutadania, l’AMB també ha comptat amb la participació del sector professional per a elaborar l’Avanç del Pla director urbanístic metropolità. Així doncs, a través de debats als col·legis professionals s’han plantejat sis àmbits temàtics: infraestructura verda, cicles de matèria i energia, desenvolupament socioeconòmic, cohesió social i habitatge, mobilitat i marc regulador i governança.
A més, en paral·lel a aquestes trobades presencials, l’AMB també ha habilitat dos canals de participació online: un espai per a la recollida de suggeriments i una enquesta.
Aquestes dinàmiques de col·laboració ciutadana impulsades per l’AMB es consideren com el primer procés participatiu en el qual s’inclou a la població a reflexionar sobre el model de futur de la metròpolis, amb l’objectiu d’incorporar-ho al futur PDU metropolità.
Pla director urbanístic metropolità (PDU metropolità)
El PDU es defineix com un projecte urbanístic que ha de donar resposta a les necessitats de la població metropolitana basant-se en les capacitats del territori; és a dir, que es tracta d’un pla d’oferta, i no de demanda. Aquest Pla ha de definir un model de desenvolupament urbanístic metropolità que integri la diversitat actual en un projecte comú, ecològicament sostenible, econòmicament eficient i socialment cohesionat.