Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Els API alerten de la pèrdua d’inversors particulars a Catalunya per la contenció de rendes i la “inseguretat jurídica”

|

- Publicitat -

Els Agents de la Propietat Immobiliària (API) alerten de la pèrdua d’inversors particulars per la llei de contenció de rendes, la por a les ocupacions il·legals i la “inseguretat jurídica” de Catalunya. “És preocupant perquè, quan arribem a la normalitat del mercat sense la pandèmia, veurem que l’oferta s’anirà reduint”, adverteix el president del Consell Català dels COAPI, Joan Company, en una entrevista a l’ACN. L’associació assegura que el mercat residencial està experimentant una fase de recuperació des d’inicis de 2021, amb xifres actuals equiparables als nivells de 2019. Per als pròxims mesos, els API preveuen l’inici d’una fase expansiva, amb una tendència a l’alça en els preus de les compravendes.

Publicitat

El mercat de l’habitatge ha resistit l’embat de la pandèmia i ha tancat 2020 amb un descens de compravendes del 18,5% a Catalunya. “El mercat va agafar la crisi sanitària amb condicions estables”, resumeix Company. Els darrers mesos de 2020 i la primera meitat d’aquest any, el mercat ha entrat en una fase de recuperació, amb una activitat actual equiparable als nivells previs de la pandèmia.

 

Si les condicions epidemiològiques es mantenen estables, els API preveuen que el mercat residencial entri en una fase expansiva en els pròxims mesos, amb una tendència creixent en els preus de les compravendes per l’estabilitat de la demanda.

 

Aquesta situació es concentrarà especialment en les zones amb nivells de rendes mitjanes i altes. La recuperació del mercat en zones més humils “costarà una mica més” per la situació laboral derivada de la pandèmia, així com en el cas dels joves.

 

Per altra banda, el president del Consell Català d’Agents Immobiliaris alerta d’un possible descens en l’oferta d’habitatge en els pròxims mesos per la disminució dels inversors particulars. En els últims anys, aquests inversors protagonitzaven entre un 25% i un 30% de totes les compravendes de Catalunya. Ara, el pes d’aquests compradors és del 15%.

Et pot interessar  L’habitatge a Catalunya: sis lleis i sentències del Constitucional, una desena de decrets i un problema sense resoldre

 

Company atribueix aquesta situació a la “inseguretat jurídica” de Catalunya, provocada per la llei de contenció de rendes i la por a ocupacions il·legals.

 

A aquest fenomen se suma la pèrdua d’inversions provinents de grans promotors. “S’han desviat a altres zones d’Espanya degut al marc legal de Catalunya”, lamenta Company. El president del Consell Català dels COAPI ho atribueix, en part, a la llei de l’Ajuntament de Barcelona que obliga a destinar un 30% de les noves promocions i grans rehabilitacions a lloguer social.

 

En tot cas, l’actual mercat residencial no pateix una manca d’oferta. De fet, la pandèmia ha provocat un augment dels pisos per llogar per la falta de visitants estrangers, estudiants i turistes de negocis.

 

Tot i això, Company adverteix que aquest mercat sempre es manté relativament estable perquè, sense tenir en comte el context actual de pandèmia, registra molta demanda i poca oferta. “El problema és la manca de pisos de lloguer”, afirma.

 

Davant aquesta situació, el president del Consell Català dels COAPI reclama a les administracions promoure la inversió en habitatge, donar “compensacions fiscals” als propietaris que limitin el preu de les rendes o habilitar subvencions per a rehabilitacions. Així mateix, proposa promoure habitatge social a través de la col·laboració público – privada o atorgar ajudes als joves per fer front a les barreres d’entrada al mercat residencial.

 

Una altra de les tendències evidenciades per la pandèmia és el canvi de residència per l’impacte del teletreball i la cerca d’habitatges més grans i amb més espais exteriors. A la ciutat de Barcelona, la diferència entre les altes i baixes de lloguers en els últims tres trimestres de 2020 ha provocat un saldo negatiu de 5.669 pisos menys llogats.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut