Els advocats Jordi Pina i Francesc Homs han presentat aquest dijous al Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg el recurs del pres polític Jordi Turull contra la sentència de l’1-O, per considerar que vulnera drets fonamentals.
En declaracions a TV3, ha argumentat que el recurs es basa en el fet que el judici s’hauria d’haver fet al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i no al Supremo, considera que el jutges “han estat parcials, que hi ha hagut ingerències per part de l’estat espanyol”, i que s’ha vulnerat el dret a manifestació i a l’expressió.
Procés llarg a Estrasburg
El procediment a Estrasburg pot trigar anys a resoldre’s. La duració del procediment depèn del tipus de cas i la seva complexitat. Per exemple el recurs de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell per la suspensió preventiva del ple posterior a l’1-O es va desestimar en dos anys des de la seva presentació. En canvi, el recurs contra la crema de fotos del rei a Girona va trigar més: tres anys. Alguns casos es poden arribar a allargar cinc anys, però el tribunal està intentant desencallar l’acumulació de casos que arrossegava fa uns anys.
El primer pas del procediment és que el TEDH admeti a tràmit el recurs. A diferència d’altres instàncies judicials, Estrasburg no informa quan ho fa.
Un cop passat el filtre inicial els magistrats hauran de decidir si tramiten el recurs per la via urgent. El TEDH resol amb més rapidesa els temes més greus que impliquen un risc per a la vida o si l’afectat es troba empresonat, com és el cas dels presos ara mateix.