Els 22 municipis de l’Alt Empordà que depenen de l’aqüífer Fluvià-Muga tornen a l’emergència per sequera, segons ha informat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en un comunicat. Les restriccions, que entraran en vigor dimecres, afecten unes 24.000 persones i suposen una dotació mitjana de 200 litres per habitant i dia (dada que inclou els consums domiciliaris, els usos econòmics i els municipals), prohibir el reg de zones verdes amb aigua potable, permetre només el reg de zones esportives per a la pràctica d’esport federat, reduir el reg agrícola en un 80%, entre d’altres. La decisió es pren pel descens continuat de l’aqüífer a partir de l’estiu.
Els municipis afectats són Agullana, Capmany, Garriguella, la Jonquera, l’Armentera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga, Vilamacolum i Espolla. Aquests municipis van estar en emergència fins a finals de maig, quan van passar a un estat d’excepcionalitat per la millora de les reserves.
Aquest aqüífer se situa en un nivell de 14,37 metres sobre el nivell del mar. A principis de la primavera es preveu que entrin en servei cinc nous pous de l’entorn de Peralada, que milloraran la gestió de les extraccions d’aquesta massa d’aigua. Es tracta d’una actuació pressupostada en 4,4 milions d’euros que estarà operativa a partir del mes de març. L’ACA ha mantingut una reunió telemàtica aquest dimarts amb representants dels municipis afectats per explicar aquest canvi d’escenari.
En paral·lel, també hi ha canvis en la situació de sequera a Vallirana, que passarà de l’estat d’emergència al d’alerta. Se situa així en el mateix escenari que la unitat de la qual depèn (Anoia-Gaià) per la millora de les reserves.