El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha justificat “els canvis polític i estructural” que eren condició necessària per aconseguir abordar els reptes del cos de Mossos d’Esquadra.
Elena ha expressat que s’ha augmentat el nombre de places topall, que s’ha fet realitat la jubilació anticipada, la reserva de places per garantir la igualtat entre homes i dones al cos i de la seva diversitat, i l’establiment de confiança amb altres institucions. També ha volgut expressar la diversitat de lloc d’origen en els agents.
Ha considerat el repte de la ciberdelinqüència i de rejoveniment del cos hi ha parlat de la contractació de 7.000-8.000 agents nous. També que cal avançar cap a un model social i amb més abast territorial. Així, ha exposat que ha de prevaldre la prevenció, la mediació i la transparència.
També ha volgut expressar que s’ha plantejat qui podia representar millor el cos, i qui podia fer complir millor els objectius establerts d’acord amb el model que ha defensat. Ha considerat que el model de lideratge ha de ser més plural, cooperatiu, més paritari amb una estructura més horitzontal.
Ha considerat necessari fer un canvi cap a un model de direcció més coral, motiu pel qual ha nomenat al comissari Estela, i ha establert una prefectura de quatre persones, i de manera paritària. Considera que el fet que hagi treballat a sis de les nou regions, mostra valors de proximitat i territorialitat.
Elena ha defensat que és una decisió pròpia de les seves competències i ha afirmat que són inherents a la condició de servidor públic. El conseller ha apuntat que un canvi no és un menysteniment vers el passat i ha lloat “qui ha estat assumint responsabilitats fins ara”.
Així doncs, el conseller d’Interior ha afirmat que el Major Trapero era el millor professional per dirigir el cos en aquell projecte, però ha volgut treure ferro a la seva destitució, tot dient que són canvis “normals habituals i propis de qualsevol organització i per descomptat de Mossos d’Esquadra”.