“Les dues ferides més greus que tinc i que més m’han limitat són el racisme i el patriarcat”. Així de contundent s’expressa Sukaina Fares, nascuda al Marroc fa 30 anys. En un reportatge a TV3, Fares, que viu a Catalunya des dels 4 anys, ha narrat el calvari que va patir en prendre la decisió de deixar de portar hijab quan tenia 16 anys: la família la va repudiar i va haver d’anar a viure a un centre de menors. “Quan tornava al barri, veïns o coneguts m’insultaven i m’escopien”, lamenta. Per tot plegat, considera que no és una lliure elecció i defineix el vel islàmic com un “símbol misogin” que no té cap “definició feminista”.
Imane Raissali, la rapera catalana i marroquina coneguda amb el nom artístic de Miss Raisa, sí que va comptar amb el suport de la família quan va deixar de portar el vel fa uns mesos, amb 26 anys. Raissali veu “imprescindible” que cada dona parli per ella mateixa i pugui definir si considera el vel és “una imposició o una elecció”.
Tanmateix, es mostra crítica amb el silenci dins la comunitat musulmana i reconeix que la misogínia està normalitzada. Ella mateixa va ser víctima d’amenaces i pressions per treure’s el vel i defensar els drets LGTBI. “Es fa molt activisme antiracista cap a Occident, però no existeix cap activisme contra el masclisme a la mateixa comunitat”, apunta. Igualment, critiquen que l’extrema dreta utilitzi aquesta mena de discursos per fomentar la xenofòbia.
“Les dues ferides més greus que tinc i que més m’han limitat són el racisme i el patriarcat.” Quan Sukaina Fares va decidir treure’s el vel, la van repudiar i va anar a viure un centre de menors. A Imane Raissali, Miss Raisa, la van amenaçar de mort https://t.co/uouq0eQnK2 pic.twitter.com/8gCtFeDWjP
— 324.cat (@324cat) December 11, 2022