Edició 2360

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 10 de gener del 2025
Edició 2360

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 10 de gener del 2025

El turisme dona el tret de sortida d’un estiu de rècord: el ritme de reserves i l’alça dels preus porten a l’optimisme

Barcelona tornarà a omplir-se mentre el sector es troba en el punt de mira i creixen les veus que demanen posar límits

|

- Publicitat -

El turisme dona el tret de sortida d’un estiu de rècord. El bon ritme de reserves i l’alça dels preus porten a l’optimisme d’un sector que observa les dades del 2019 amb el convenciment que superarà aquests màxims. Hotelers i apartaments turístics de Barcelona avancen que preveuen fregar el ple durant juliol i agost. I la capital catalana tornarà a omplir-se mentre l’activitat turística també es troba en el punt de mira i creixen les veus que demanen posar-hi límits. A més, enguany la temporada de més afluència de visitants s’allargarà per la Copa Amèrica de vela. Mentre el sector turístic veu l’esdeveniment esportiu com un “molt bon aparador”, l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic critica que és “la cirereta del pastís”.

Publicitat

El Gremi d’Hotels de Barcelona opina que la ciutat està en una “molt bona dinàmica turística”. L’associació empresarial preveu una ocupació al voltant del 87% durant el juliol i l’agost, “pràcticament igual” que la de l’any passat. El grup Sercotel, per exemple, enfila l’ocupació mitjana fins al 96% a la capital catalana, on té quatre hotels, i al 93% a l’àrea metropolitana, on en té una desena. La cadena assegura que es tracta de registres que superen en un 3% els de l’any passat i té unes previsions “summament positives”, amb els preus un 10% més alts. “Les xifres subratllen la sòlida recuperació i el dinamisme del sector”, assegura.

Per la seva banda, la patronal dels apartaments turístics Apartur indica que durant l’estiu “sempre es frega el ple absolut” i també diu que enguany els preus es troben “una mica per sobre” del 2019. El president d’Apartur, Enrique Alcántara, explica que les reserves es fan amb més antelació que en altres anys, sobretot pel fet que “qui ho deixa per última hora, no troba lloc”, diu en declaracions a l’ACN.

La mirada posada en els 4,7 milions de turistes estrangers del 2019

Fins al moment el màxim de turistes el marca l’estiu previ a la pandèmia. Segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), entre juliol i agost de l’any passat van visitar Catalunya gairebé 4,5 milions de turistes estrangers (4.464.231), un 6% menys que els 4,7 milions del 2019 (4.741.924). La despesa dels visitants internacionals, però, si que va superar les dades prepandèmia i de mitjana cada persona va gastar més 1.300 euros durant l’estada, per sobre dels 1.200 de l’estiu previ a la covid-19, tot i que cal tenir en compte l’impacte de la inflació.

Les dades de l’INE apunten a que aquest any l’activitat turística marcarà un nou rècord, ja que si s’observa l’agregat entre gener i abril ja s’han batut rècords històrics en creixement de visitants i despesa: entre gener i abril han arribat més de 5 milions de turistes, per sobre dels 4,9 milions del 2019, que fins ara representaven el màxim. A l’Estat la xifra s’enfila fins als gairebé 24 milions, per sobre dels 21,4 d’abans de la pandèmia.

Si s’observen els creuers, durant l’estiu passat ja es van superar els registres del 2019. Segons les dades del Port de Barcelona, en l’agregat fins a l’agost del 2023 van arribar gairebé 2,25 milions de creueristes, per sobre dels 2,04 milions d’abans de la pandèmia. Enguany segons les últimes xifres disponibles que recullen l’acumulat fins al maig ja s’han superat el milió de passatgers (1.035.456), un 4% més respecte del 2023, de manera que es va camí d’un nou màxim.

Les agències de viatges i les aerolínies confirmen un estiu de màxima activitat

Les agències de viatges també confirmen que enguany serà un estiu “de rècord”. L’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVE) assegura que tenen entre un 5 i un 15% més de reserves que fa un any i també constaten més antelació a l’hora de programar els viatges. La patronal concreta que més de la meitat de les agències preveuen augmentar en més d’un 15% les xifres de negoci de fa un any.

Al seu torn, les aerolínies també preveuen estar a màxims. Aena, l’empresa gestora dels aeroports de l’Estat, ha concretat que per aquest cap de setmana calcula 4.086 moviments a l’aeroport del Prat, un 5,8% més que l’any passat. Després d’observar una demanda “forta i constant” en el que va d’any, la companyia també ha revisat a l’alça la previsió de creixement de trànsit de passatgers i estima que en el conjunt de la xarxa es fregaran els 307 milions de passatgers.

Et pot interessar  Les cases rurals i el sector turístic del Pirineu tanquen una campanya de Nadal amb ple per Cap d’Any

A tall d’exemple, Vueling, la companyia que té més quota de mercat a l’aeroport de Barcelona (41%), ha precisat que durant l’estiu preveu operar més de 400 vols cada dia amb origen o destí la capital catalana. Aquest cap de setmana, el primer de l’operació sortida d’estiu, ha programat més de 1.200 vols. Les rutes més populars són cap a Eivissa, seguit de Mallorca i Menorca. A nivell internacional triomfen Londres, París i Amsterdam.

El turisme també es troba en el punt de mira

Enmig de tot aquest escenari turístic que any rere any augmenta els registres, creixen les veus que demanen posar límits. De fet, a Barcelona el pròxim 6 de juliol moviments socials i veïnals han convocat una manifestació que demana “canviar el rumb” i que pretén seguir l’estela de les protestes multitudinàries que s’han fet darrerament a les Canàries i les Balears.

“Les administracions públiques, sobretot l’Ajuntament de Barcelona, estan regalant serveis públics al sector turístic”, diu el portaveu de l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic, Daniel Pardo, en declaracions a l’ACN. En aquesta línia, critica que el consistori faci polítiques que “faciliten el negoci en el sector privat” en comptes d’afavorir als veïns i preguntat, per exemple, per les mesures que ha posat en marxa l’ajuntament per fer front a la massificació d’alguns espais concrets de la ciutat, el portaveu torna a la càrrega i les qualifica de “nefastes”. “El que fan és desenvolupar una aplicació perquè els turistes puguin saber quina zona està més saturada, és a dir, tornen a ser més serveis pels turistes”, etziba. “S’han de deixar d’invertir diners públics en la promoció turística de la ciutat”, agrega.

El portaveu de l’entitat enumera alguns dels “efectes col·laterals” que està provocant l’augment del turisme a la ciutat i assenyala, entre altres, la “desaparició” del comerç de proximitat, la “tematització” dels barris i l’augment de contaminació vinculat als creuers i els avions. Sobre els llocs de feina del sector, admet que en genera, però assegura que es troben entre els més precaris de la ciutat. “Al final, quan ens diuen que ens especialitzem en turisme el que ens estan dient és que ens hem d’empobrir”, afirma.

Preguntat sobre el futur del turisme, Pardo opina que “hi ha moltes maneres de fer vacances i descansar”. “El suposat dret al turisme no existeix”, defensa. “Existeix el dret al descans i al lleure, i això està molt bé i va ser una victòria en el seu moment de la lluita de la classe treballadora. El que no pot ser és que tots haguem de viatjar i agafar tres vols internacionals cada estiu per poder descansar i passar-ho bé”, apunta. En qualsevol cas, remarca que el “problema” és la “producció turística” i no pas el “consum turístic”.

La Copa Amèrica allargarà la temporada de més turistes

I amb la ciutat camí de batre el seu rècord històric de turistes, Barcelona també acollirà des de finals d’agost fins a finals d’octubre la Copa Amèrica de vela. El Gremi d’Hotels de Barcelona defensa que l’arribada de visitants d’aquest esdeveniment esportiu “no serà massiva” i opina que la competició “aportarà una imatge i prestigi excepcional” a la ciutat. Apartur avança que ja té reserves per alguns dies concrets de la cita i vaticina que aleshores els preus també pujaran.

De nou, els veïns veuen amb un cert recel la celebració de la cita esportiva. “Com si no en tinguéssim prou, s’inverteixen desenes de milions d’euros de diners públics per a un macroesdeveniment absolutament elitista d’una competició que aquí a ningú li importa gens”, diu Pardo. “Si a la ciutat ja no s’hi pot viure durant uns quants mesos a l’any, això encara afegeix més pressió”, sentencia.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut