El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat el reglament de participació ciutadana de l’Ajuntament de Barcelona, que preveu les consultes i multiconsultes, perquè no explicita que cal demanar permís al govern espanyol per aprovar aquest tipus d’iniciatives. El reglament inclou una referència al fet que cal complir amb la “legislació aplicable” abans de convocar la consulta, però el tribunal considera que “deixar a la interpretació d’aquest precepte el compliment d’aquest requisit permetria la convocatòria de la consulta sense sol·licitar la preceptiva autorització”, prevista en la Llei reguladora de les Bases del Règim Local. També al·lega que va faltar un tràmit d’exposició pública quan es van fer certes modificacions en el text.
La sentència de la sala contenciosa-administrativa cita l’article 71 de la Llei reguladora de les Bases del Règim Local, que apunta que els alcaldes poden sotmetre a consulta assumptes de competències municipal quan hi hagi una majoria absoluta del ple del consistori i una autorització del govern central.
El tribunal condemna l’Ajuntament a pagar les costes del procediment judicial, amb un límit de 3.000 euros. La denúncia la va presentar l’entitat Advocats Catalans per la Constitució, i estava dirigida contra el consistori, contra l’Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica i contra la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB).
El Govern de Colau ja ha anunciat que recorrerà la sentència.