El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha ajornat el judici que s’havia de celebrar la setmana vinent contra Quim Torra. Segons publica La Razón, els magistrats argumenten que no tenen prou temps per estudiar totes les recusacions plantejades per la defensa del president de la Generalitat. Tot apunta que la vista s’acabarà duent a terme la segona quinzena de novembre.
El mitjà madrileny assegura que la decisió del TSJC no té res a veure amb la possibilitat que Torra va deixar anar que no aniria a la vista oral per la coincidència amb el debat de política general al Parlament. Els jutges volen evitar un judici en plena campanya electoral de les eleccions espanyoles i per aquesta raó, el judici apunta a la primera quinzena d’octubre.
AMPLIACIÓ.- El TSJC ordena cautelarment a Torra retirar la pancarta dels presos del Palau de la Generalitat en 48 hores
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat al president de la Generalitat, Quim Torra, retirar la pancarta de suport als presos polítics i exiliats del Palau de la Generalitat en 48 hores. El tribunal accepta una mesura cautelar plantejada per Impulso Ciudadano, que va presentar un recurs contra el Govern un cop es va tornar a penjar la pancarta retirada durant la campanya electoral del mes de maig. El TSJC considera que la retirada cautelar no ocasiona una “pertorbació greu dels interessos generals”. També recorda doctrina del Tribunal Constitucional i del Tribunal Suprem sobre la neutralitat necessària de les institucions. Un dels magistrats ha presentat un vot particular tot i que està d’acord en l’adopció de la mesura cautelar.
El tribunal descarta els arguments de la Generalitat, que negava la legitimitat de l’entitat demandant. Creu que s’ha de reconèixer “l’afectació objectiva” que suposa l’exhibició de la pancarta per als ciutadans “que no estan alineats amb l’opció ideològica” representada per la mateixa. Accepta la mesura cautelar plantejada per Impulso Ciudadano amb l’argument que fer-ho no suposa cap pertorbació per a l’interès general.
Així mateix, recorda que el Tribunal Constitucional apunta que les institucions públiques, a diferència dels ciutadans, “no tenen el dret fonamental a la llibertat d’expressió que proclama la Constitució”. A més, apunta que el Tribunal Suprem també estableix el principi de “neutralitat institucional”, que si bé s’ha de reforçar durant els períodes electorals, “ha de mantenir-se en tot moment”.
El magistrat Eduard Paricio ha presentat un vot particular tot i que està d’acord amb l’adopció de la mesura cautelar. Ara bé, no considera adient que en aquesta interlocutòria s’incorporin referències “sobre el fons del debat”.