El Tribunal de Comptes ha condemnat l’expresident de la Generalitat Artur Mas i els exconsellers Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs (juntament amb sis acusats més) per l’organització del 9-N, l’any 2014. Els demana 4,9 milions d’euros, una xifra inferior a la que demanava la Fiscalia (de 5,2 milions d’euros); pena que se suma a la condemna d’inhabilitació per desobediència i prevaricació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La multa es reparteix entre els condemnats, però Mas haurà de pagar l’import total si la resta no paguen la seva part: 865.674,90 euros Ortega, gairebé 2 milions d’euros Homs i 2,8 milions d’euros en el cas de Rigau.
Ara, ambdues parts poden presentar recursos d’apel·lació al mateix Tribunal de Comptes i -en última instància- un recurs de cassació al Tribunal Suprem. Mas, Homs, Ortega i Rigau no recuperaran, doncs, els immobles que -el desembre de l’any passat- el Tribunal de Comptes va embargar-los de forma preventiva i haurien servit per cobrir els 5,27 milions d’euros de la fiança (dels quals 2,9 milions es van pagar amb la caixa de solidaritat de l’ANC).
AMPLIACIÓ.- Mas, Ortega, Homs i Rigau no accepten “l’aberració jurídica” del Tribunal de Comptes sobre el 9-N i presentaran recurs
L’expresident de la Generalitat Artur Mas i els exconsellers Joana Ortega, Francesc Homs i Irene Rigau asseguren que “no accepten” en cap cas la sentència del Tribunal de Comptes que els condemna a tornar gairebé 5 MEUR per haver organitzat el 9-N. En un comunicat conjunt, els quatre denuncien que la decisió del Tribunal de Comptes és una “aberració jurídica” que vulnera la pròpia jurisprudència del tribunal i ho veuen com un “escarment” i un “avís per a navegants”. Davant d’aquesta situació, anuncien que presentaran un recurs a la sala d’apel·lacions del mateix Tribunal de Comptes.
Mas, Ortega, Homs i Rigau defensen que de cap manera s’ha produït cap despesa irregular que comporti una responsabilitat comptable que justifiqui la pena imposada. I recorden que des del primer moment, el govern de la Generalitat va deixar clar que no se sent perjudicada econòmicament i que les despeses del 9-N van ser legals. En aquest sentit, afegeixen que durant el judici penal, el mateix Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va desestimar el delicte de malversació.
Consideren també que la decisió del Tribunal de Comptes està “molt lluny de la imparcialitat” i que pretén ser un “escarment” contra els que van organitzar el 9-N i alhora un “avís per a navegants”. En aquest sentit, Francesc Homs ha posat en dubte (via Twitter) la imparcialitat d’una de les ponents de la sentència, Margarita Mariscal de Gante, que va ser ministra de Justícia del govern d’Aznar.
Qui ens condemna és Margarita Mariscal de Gante, ex-ministra d’Aznar. Tot molt imparcial… #totmoltnormal #9N https://t.co/5efQdTrqx8
— Francesc Homs 🎗 (@franceschoms) 12 de novembre de 2018