Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

El TEDH posa l’Estat espanyol contra les cordes per la qüestionable aplicació de la llei d’amnistia

El tribunal demana a l'Estat i als polítics independentistes nous escrits o observacions addicionals sobre els efectes de l'aplicació de la llei

|

- Publicitat -

El Tribunal Europeu de Drets Humans torna a posar contra les cordes l’Estat espanyol. En un moviment totalment inaudit, el TEDH ha demanat a l’Estat espanyol i als nou presos polítics catalans que informin sobre els efectes de l’aplicació de la llei d’amnistia, segons ha avançat ‘El Nacional’. La petició del TEDH arriba després que la defensa del secretari general de Junts, Jordi Turull, alertés el tribunal que el Suprem es nega a amnistiar els polítics independentistes.

Publicitat

El TEDH treballa en la denúncia per vulneració de drets fonamentals que van fer els presos polítics arran de la repressió perpetrada per l’Estat en el marc del Procés i el referèndum de l’1-O. El passat mes de setembre, Espanya va intentar aprofitar-se de l’aprovació de la llei d’amnistia (la qual, de moment, ha beneficiat a més policies espanyols que no pas independentistes o polítics del Procés) per a evitar ser condemnada per vulnerar drets fonamentals. Així, el passat mes de setembre l’Advocacia de l’Estat va enviar al TEDH noves al·legacions en les quals incloïa el text sencer de la llei, i  argumentava que s’ha reparat part del dany amb la modificació d’alguns delictes del Codi Penal, els indults i la llei d’amnistia. A més a més, l’Advocacia insistia en el text que no es va condemnar els polítics independentistes per la seva ideologia, sinó perquè van incomplir la llei, i negava la vulneració de la llibertat d’expressió i associació o altres drets.

Davant aquest escenari, l’advocat defensor de Jordi Turull, Jordi Pina, va presentar un escrit en el qual alertava que malgrat l’entrada en vigor de la llei d’amnistia, el Tribunal Suprem es negava a aplicar-la a Turull, així com a Junqueras, Bassa i Romeva. Pina subratllava que el Suprem justificava la negativa d’amnistiar els presos dient que n’estaven exclosos perquè van “enriquir-se” amb la malversació de l’1-O. A més a més, exposa que quan l’Advocacia de l’Estat va presentar les seves al·legacions, ja sabia que el Suprem havia exclòs els presos polítics de l’amnistia.

Et pot interessar  L’amnistia ha beneficiat, sis mesos després, 193 persones, la meitat policies, segons Alerta Solidària

Les al·legacions de l’Estat espanyol van fer saltar totes les alarmes, ja que el TEDH podia acceptar-les i no entrar en el fons de la causa dels presos polítics precisament pels indults i l’entrada en vigor de la llei d’amnistia. Aquests temors, però, han desaparegut amb l’excepcional resposta del TEDH.

Segons ha sabut ‘El Nacional’, el tribunal ha demanat nous escrits o observacions addicionals sobre l‘aplicació de la llei d’amnistia a Catalunya i les seves conseqüències “respecte a cadascun dels sol·licitants”. A més a més, el tribunal amb seu a Luxemburg afegeix a mode de recordatori que “correspon a les parts informar-lo de qualsevol desenvolupament ulterior relatiu a les peticions pendents davant ella”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut