Edició 2314

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de novembre del 2024
Edició 2314

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de novembre del 2024

El TEDH apressa Espanya perquè respongui sobre les violacions de drets fonamentals comeses durant l’1-O

El tribunal comença a analitzar els recursos dels polítics independentistes represaliats per l'1-O

|

- Publicitat -

Nou clatellot internacional que obligarà l’Estat espanyol a respondre sobre la repressió exercida vers l’independentisme català. El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) comença a analitzar aquest divendres, 22 de setembre, els recursos que els polítics independentistes condemnats per l’1-O van presentar contra la sentència del Tribunal Suprem. Els represaliats van denunciar les múltiples violacions de drets fonamentals comeses per Espanya, sobre les quals ara l’Estat haurà de respondre davant la justícia europea.

Publicitat

Estrasburg ha donat a l’Estat espanyol fins al 12 de gener perquè esclareixi les acusacions sobre les violacions de drets fonamentals al·legades pels nou condemnats. Els líders independentistes van al·legar en el recurs que se’ls havia aplicat una “interpretació extensiva i imprevisible” dels delictes de sedició i malversació i que se’ls va condemnar per sedició quan “en realitat només van encoratjar la gent a anar a manifestacions en defensa del procés d’independència i a participar en el referèndum” de l’1-O. També argumentaven que l’empresonament va ser “desproporcionat i no estava basat en res més que el seu exercici legítim del dret a la llibertat de manifestació i expressió”, que van patir una “violació dels drets a la defensa” i que la sentència “va interferir desproporcionadament en els seus drets polítics”.

El TEDH ha formulat una sèrie de preguntes a Espanya, entre les quals hi ha si el Tribunal Suprem va aplicar una “interpretació imprevisible i expansiva del delicte de sedició i malversació” i si la condemna va ser per un “exercici legítim dels seus drets a la llibertat d’associació i expressió”, tal com defensen els líders independentistes condemnats per l’1-O. El tribunal també pregunta si es va “violar el dret a la defensa” dels condemnats, si la sentència “no estava basada en cap prova” i si els drets que els condemnats al·leguen es van violar van ser “per a una finalitat diferent de les previstes a la Convenció“.

Et pot interessar  David Fernàndez crida a aprofitar l'aprenentatge d'Arenys, el 9-N i l'1-O: "El desbordament democràtic és l'únic camí"

Amb tot, però, les preguntes d’Estrasburg a l’Estat no vol dir que els recursos s’hagin admès a tràmit, sinó que el TEDH comença a analitzar-los després d’haver fet una “avaluació preliminar de l’admissibilitat”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut