La Sala II del Tribunal Suprem ha acordat finalment que el tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) assumeixi la causa contra l’exconseller Lluís Puig per un suposat delicte de desobediència per haver trigat a fer el trasllat de les obres del Museu Nacional d’Art de Catalunya al monestir de Sixena. Els magistrats han rebatut el criteri de la Fiscalia i del Jutjat Penal 1 d’Osca, que entenien que en la mesura que Puig va esdevenir diputat al Parlament, la causa havia de passar al Suprem. A la seva interlocutòria, els magistrats justifiquen la decisió de deixar el cas en mans del TSJC adduint que el delicte de desobediència es va produir a Catalunya, i per tant la competència és del TSJC.
Per aquest motiu, els magistrats del Suprem declaren, en primer lloc, que la competència per enjudiciar Lluís Puig no és del mateix Suprem, sinó del TJSC. En segon lloc, ordenen al Jutjat Penal número 1 d’Osca que remeti tot el procediment al TSJC, i en tercer estableixen que un cop arribin els documents, el TSJC haurà de determinar si assumeix també la causa contra Santi Vila, o si els jutja per separat.
Tots dos estan acusats de desobediència per no haver atès amb celeritat l’ordre del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 d’Osca de traslladar obres del Museu Nacional d’Art de Catalunya al Monestir de Sixena. La causa es va obrir el 5 de desembre del 2019 a Osca i el judici s’hauria d’haver celebrat el 4 de maig del 2022, però es va suspendre un cop Puig va esdevenir diputat, i per tant aforat.
L’aforament de Puig –que no pot ser jutjat en un tribunal ordinari- va fer que el jutjat d’Osca i la Fiscalia enviessin una exposició raonada al Tribunal Suprem demanant-li que assumís la causa. EL jutjat d’Osca argumentava que el suposat delicte de desobediència s’havia produït al punt on calia lliurar les obres, a Sixena, i no a Barcelona.
Els magistrats, però, rebaten aquests plantejaments. Recorden que la doctrina del Suprem estableix que el delicte de desobediència es produeix al lloc on es va ometre la conducta que s’havia ordenat. “Entenem que la conducta omesa per Lluís Puig, en la seva condició de membre de govern autonòmic, s’hauria produït al territori de Catalunya, on desenvolupava les seves funcions”.
Per tant, declaren la “incompetència” del mateix Suprem i estableixen que el cas correspon al TJSC. El jutjat d’Osca “haurà de remetre-li la causa” i serà el TSJC qui “haurà de resoldre si, per raons de connexitat, resulta o no procedent assumir també el coneixement dels fets que s’atribueix a l’altre acusat, Santi Vila, o si cal acordar l’enjudiciament separat dels dos”.