El Tribunal Suprem (TS) ha avalat la regulació dels pisos turístics que l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el 2016 després de desestimar un recurs de l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), que va demanar anul·lar el pla urbanístic que els regula i que els magistrats veuen com “un instrument legítim” per protegir l’existència d’habitatges de lloguer per als veïns.
El recurs s’oposava a la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ja va anul·lar una part del pla urbanístic però va avalar limitar l’accés a aquesta activitat econòmica amb una autorització municipal, i la sentència del Suprem, consultada per Europa Press, ratifica la decisió del tribunal català.
Apartur va sostenir que els límits que fixa el pla no estaven justificats per raons d’interès general i en qüestionava la proporcionalitat, perquè ho considerava una restricció a la lliure competència, la qual cosa el tribunal descarta. El consistori ja va derogar el pla urbanístic impugnat, i n’hi ha un altre vigent que es va aprovar el 2017, però el recurs d’Apartur va retreure que conté “les mateixes limitacions que l’anterior” perquè manté l’autorització com obligatòria i fixar requisits per aconseguir-la.
Els magistrats del Suprem resolen que les limitacions als pisos turístics que va fixar Barcelona s’ajusten tant a la regulació europea com a la legislació espanyola, i consideren tancat el debat “per pura tècnica jurídica”. En la sentència, afirmen que un pla urbanístic com aquest és un instrument legítim per requerir una autorització administrativa als pisos turístics, la qual cosa consideren proporcionat i justificat per protegir “la raó imperiosa d’interès general de facilitar l’existència d’habitatges susceptibles d’arrendaments per a residència dels ciutadans”.