Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

El suport a la independència cau a nivells d’abans de l’1-O, segons el CEO

|

- Publicitat -

El ‘no’ a la independència es dispara fins al 48,3% i supera el ‘sí’, que cau 4,4 punts respecte al darrer baròmetre del març i se situa en el 44%. Així ho indiquen les dades de la segona onada del Baròmetre d’Opinió Política del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). Segons l’històric, els contraris a un estat propi no superaven els partidaris des del juny del 2017 (pocs mesos abans de l’1-O), quan un 49,4% es posicionaven pel no i un 41,1% pel sí.  Pel que fa a l’estatus que hauria de tenir Catalunya, l’opció de l’estat independent continua essent la preferida, per un 34,5% dels enquestats, però també baixa des del juny del 2017, quan es va situar en un 34,7%. La segueixen la comunitat autònoma (27%), l’estat dins d’una Espanya federal (24,5%) i una regió d’Espanya (7,8%).

Publicitat

Segons la intenció de vot al Parlament, el 73,9% dels comuns i el 87,1% dels votants del PSC no són partidaris de la independència. Pel que fa als partits declarats independentistes, un 84,5% dels votants d’ERC la vol, un percentatge que és del 91,3% en el cas de JxCat i del 95,6% en el cas dels votants de la CUP.

El 42,3% dels catalans aposta per una negociació sense límits entre Catalunya i Espanya

Dades del mateix CEO apunten també que el 42,3% dels catalans aposten per una política de diàleg i negociació “sense límits” per resoldre la situació entre Catalunya i Espanya. Així doncs, sumant les dues opcions, els catalans que aposten pel diàleg arriben al 82%. En segona posició, se situen el 39,7% que creu que el diàleg i la negociació s’ha de fer en el marc de la Constitució espanyola. Molt més minoritàries són les opcions del 9,1% que vol una política d’unilateralitat per part del Govern i el 3,7% que veu necessària una “política de mà dura” per part del govern espanyol.

ERC guanyaria les eleccions al Parlament amb 38-40 diputats i Cs cauria a la quarta posició amb 23-24

D’altra banda, segons el CEO, ERC guanyaria les eleccions al Parlament amb 38-40 diputats i Cs cauria fins a la quarta posició amb 23-24 escons, perdent 13 escons respecte a la seva representació actual. En segona posició es produiria gairebé un empat entre JxCat (25-27) i el PSC (25). D’aquesta manera, els socialistes pujarien 8 escons mentre que els independentistes en perdrien entre 7 i 9. Els comuns pujarien lleugerament fins als 11-12 diputats, la CUP milloraria els 4 actuals fins a 6-7 mentre que el PPC en perdria 1 i es quedaria amb 3. Pel que fa a la majoria independentista se situaria en una forquilla entre 69-74 diputats davant els 70 actuals que sumen JxCat, ERC i la CUP.

Et pot interessar  David Fernàndez crida a aprofitar l'aprenentatge d'Arenys, el 9-N i l'1-O: "El desbordament democràtic és l'únic camí"

ERC revalidaria també la victòria a Catalunya amb 14-16 diputats en unes eleccions espanyoles si es tornessin a repetir els comicis. Així doncs els republicans es quedarien aproximadament amb els 15 escons que van aconseguir el 28-A seguits de prop pel PSC que podria sumar un o dos més als 12 actuals. En tercera posició es mantenen els comuns que en tindrien 8, un més que ara, i JxCat, que es quedaria amb els 7 actuals o en podria perdre un. Segons el CEO, Cs perdria 2 escons situant-se en 3 mentre que el PP a Catalunya mantindria el que va obtenir en els darrers comicis o podria aconseguir el segon. La CUP, que no es va presentar a les eleccions espanyoles, tindria una representació de 0-1, la mateixa que dona per a Vox.

Junqueras és el líder català més ben valorat i Torra i Puigdemont suspenen

El president d’ERC, Oriol Junqueras, és el líder polític més ben valorat pels catalans, que li donen una nota mitjana de 6,26 sobre 10, mentre que el president de la Generalitat, Quim Torra, i l’expresident Carles Puigdemont suspenen amb un 4,15 i un 4,31 respectivament. L’enquesta del CEO es va fer entre el 25 de juny i el 17 de juliol -abans del debat d’investidura de Pedro Sánchez- amb una mostra de 1.500 persones i un marge d’error de 2,53,

A part de Junqueras, els únics líders que aproven són el diputat dels comuns al Congrés Jaume Asens (5,25), la secretària general d’ERC, Marta Rovira -exiliada a Suïssa- i el diputat de la CUP al Parlament, Carles Riera, tots dos amb un 5,10. Juntament amb Puigdemont i Torra, suspendrien la presidenta dels comuns a la cambra catalana, Jèssica Albiach, amb un 4,66, i els dos líders del PSC que reflecteix l’enquesta: el primer secretari socialista, Miquel Iceta, amb un 4,33, i la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, amb un 4,66.

Les pitjors valoracions són per al president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa (1,83), el president del PP català, Alejandro Fernández (2,15) i l’exlíder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas (2,28).

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut