Edició 2210

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 13 de agost del 2024
Edició 2210

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 13 de agost del 2024

El retorn de Puigdemont, imminent després de 7 anys a l’exili però amb l’ordre de detenció encara activa

|

- Publicitat -

El president a l’exili Carles Puigdemont tornarà a Catalunya aquesta mateixa setmana després de set anys exiliat a Bèlgica per fugir de la repressió judicial espanyola, i portar la causa catalana arreu d’Europa i del món. La seva tornada, que tot feia pensar que seria de cara el debat d’investidura del 26 d’agost, s’ha precipitat arran de l’acord d’investidura assolit entre ERC i el PSC, que farà president Salvador Illa el dijous d’aquesta setmana a canvi d’un model de finançament just per a Catalunya, així com mesures de protecció a la llengua catalana. Tanmateix, sobre el líder de Junts encara pesa l’amenaça de ser detingut per part dels Mossos d’Esquadra que, sotmesos una vegada més a l’Estat espanyol, han de complir amb l’ordre de detenció dictada pel Tribunal Suprem, ja que la injustícia espanyola va negar-se a aplicar-li la llei d’amnistia aprovada al Congrés.

Publicitat

Puigdemont havia assegurat que tornaria a Catalunya per assistir presencialment al debat d’investidura, paraules que complirà aquesta setmana amb l’avançament del ple, perquè tot feia pensar que la llei d’amnistia compliria la seva funció i, efectivament, acabaria amb la persecució ideològica contra l’independentisme. Com era d’esperar amb el sistema judicial espanyol, però, això no ha passat, de manera que Puigdemont ha de traçar un bon pla per a arribar a Catalunya i al Parlament sense ser detectat per les forces de seguretat i evitar, així, la detenció immediata.

El líder de Junts va refermar setmanes enrere, i la setmana passada amb una carta pública, la seva intenció de tornar i presenciar el ple d’investidura de Salvador Illa qui, d’altra banda, va propiciar l’aplicació del 155 que, entre d’altres, va obligar Puigdemont a exiliar-se. Ara mateix, però, el retorn del 130è president de la Generalitat és una incògnita total. El seu entorn manté la discreció i l’hermetisme que la situació demana, però insisteix que la detenció és “una possibilitat real d’aquí a molt pocs dies”, donant per fet el trajecte a casa. Les principals entitats independentistes, l’ANC i Òmnium Cultural, han mostrat la seva voluntat de fer costat al president exiliat en el seu retorn i possible detenció.

La coincidència amb el ple d’investidura fa pensar, però, que Puigdemont mantindrà la discreció per tal de complir la seva paraula de presenciar el ple. A diferència dels exiliats pel Tsunami Democràtic, el president no pot permetre’s el luxe de fer un gran acte i una gran exhibició, sinó que ha d’anar amb peus de plom per a no ser detectat i, per tant, evitar la detenció tot el possible.

Et pot interessar  La “sorprenent” desaparició de Puigdemont després del seu retorn acapara l’atenció de la premsa internacional

El debat d’investidura, previst pel 8 d’agost

La Diputació Permanent del Parlament de Catalunya té previst fixar la data del ple d’investidura aquest dimecres, després que el president de la cambra catalana, Josep Rull, proposés Illa com a candidat arran d’una ronda de consultes amb tots els partits. Així, la Diputació Permanent del Parlament ha de convocar el ple aquest dimecres, que previsiblement tindrà lloc l’endemà, el 8 d’agost. Un cop es convoqui el ple, el president del Parlament sí que té la potestat d’ajornar el ple i convocar-lo la data que consideri. 

El ple d’investidura d’Illa se celebraria en un sol dia, tot i que pot allargar-se entre 7 i 8 hores. El ple començarà a les 10 del matí amb la intervenció inicial del candidat a presidir la Generalitat; aquesta intervenció no té límit de temps ni preveu les rèpliques dels altres partits. Les formacions, de fet, intervindran a la tarda amb parlaments de màxim 30 minuts, que sí que poden ser replicats per Illa de forma individual o bé amb una rèplica global. Si opta per aquesta segona opció, podria ser investit el dilluns a la tarda. En cas de no sortir escollit en primera votació, hi hauria una segona votació 48 hores després en què el candidat només necessitaria més vots a favor que en contra.

En acabar el debat, es farà la primera votació, per a la qual Illa necessita el suport de la majoria de la cambra, és a dir, els 68 diputats que sumen PSC-Units, ERC i Comuns. Si no hi ha sorpreses, Illa serà investit en primera volta. Si no sortís escollit en primera votació, hi hauria una segona votació 48 hores després en què el candidat només necessitaria més vots a favor que en contra.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut