El PSC ha acusat el Departament d’Interior de donar “directrius polítiques” per evitar que se sancionin manifestants que incompleixin les normes de seguretat ciutadana. Després de fer una petició d’informació a la conselleria els socialistes han estudiat fins a 2.775 actes aixecades pels Mossos en manifestacions i reunions públiques durant els anys 2019, 2020 i 2021, i asseguren que el primer any només es va obrir 17 expedients sancionadors —amb 15 de resolts— mentre que el 2020 no se’n va iniciar cap.
Per tot això, el PSC ha demanat la compareixença del conseller Joan Ignasi Elena perquè doni explicacions i avisa que si no són “satisfactòries”, posaran la documentació en mans de la Fiscalia.
Directrius polítiques
Les actes són el primer pas per a una sanció. Si en una manifestació s’hi cometen fets que puguin ser contraris la legalitat, els Mossos aixequen una acta. Aquest document va a la Direcció General d’Administració i Serveis (DGAS), que és qui les tramita, i s’obre un expedient que és el que pot acabar en sanció per al manifestant. Segons el PSC, és en aquest esglaó on falla el procés, i asseguren que és per “criteris polítics”. Remarquen que és “normal” el “decalatge” entre el nombre d’actes i el d’expedients oberts o resolts, però que en cap cas ho seria que el 2020 s’aixequessin 1,7 actes cada dia, però no s’obrís ni un sol expedient.
Per això els socialistes consideren que des d’Interior “no s’han atrevit” a ordenar al cos policial que no aixequi actes de les manifestacions, però sí a la DGAS que no obri expedients. El PSC creu que aquesta és “l’única explicació possible”, perquè al·leguen que si fos per manca de recursos humans, hi hauria algun expedient obert.
A més, el PSC remarca que en aquest període estudiat han coincidit en el temps moltes manifestacions relacionades amb el procés independentista, com les posteriors a la sentència (el 2019, quan només es va obrir 17 expedients), les posteriors a l’empresonament del raper Pablo Hasél (el 2021) o els talls reiterats a la Meridiana (on denuncien que no hi ha hagut cap identificat). Sí que remarquen que en els casos on els aldarulls han estat “greus”, no s’ha obert un expedient sancionador perquè el cas ha passat per la via penal.
De totes maneres, els socialistes asseguren que no s’han volgut focalitzar només amb les manifestacions relacionades amb el procés independentista, sinó que també han estudiat actes relacionades amb concentracions per desnonaments o manifestacions feministes. Sí que creuen que en aquests altres casos els manifestants “acostumen a complir les ordres” dels cossos policials del moment.
Per tot això, els socialistes consideren que els Mossos es troben en situació “d’indefensió”, que es “lamina la seva autoritat” i que se senten “impotents”.
Les actes
Els socialistes van començar a demanar la revisió de les actes dels Mossos el 7 d’octubre del 2021. Des de llavors han fet cinc visites al Departament per estudiar in situ la documentació. En total han analitzat 2.775 actes relacionades amb manifestacions i reunions públiques per diferents motius.
El PSC destaca que en algunes d’aquestes manifestacions hi va haver aldarulls com crema de contenidors o mobiliari urbà, desobediència a ordres dels agents, ús de pirotècnica o llançament d’objectes a la policia. En aquests casos destaquen que sí que hi va haver acta però no sanció, i consideren que és prou “greu” com perquè s’imposi una multa als responsables.
Concretament, apunten que no van tenir accés a cap expedient dels darrers tres anys. Sí que apunten que a la memòria del 2019 el Departament va detallar que havien obert 17 expedients i n’havien resolt 15. En el cas del 2020, a la mateixa memòria s’admetia que no s’havia iniciat cap expedient sancionador. Pel que fa al 2021, els socialistes no han pogut accedir a cap expedient, però apunten que podrien existir.
De totes maneres, assenyalen que en molts dels casos —especialment de les infraccions del 2019— les sancions ja haurien prescrit, sobretot per a les de caràcter lleu o mitjà.