La portaveu del PSC al Parament, Alícia Romero, ha intentat justificar l’espoli espanyol reclamant al Govern que sigui “autoexigent” amb l’execució pressupostària a Catalunya. En roda de premsa ha admès que les dades de l’execució per part de l’Estat són “baixes” però ha assenyalat que les de la Generalitat també ho són, especialment en matèria d’infraestructures. A més, ha recriminat al vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, que sobre la poca execució digués que el govern espanyol “o són uns inútils o són uns mentiders”. “L’autoexigència és un valor que s’haurien d’aplicar abans d’insultar”, ha retret Romero, que ha afegit que els insults “sobren absolutament en política”.
Els socialistes han anunciat que han encarregat un informe per saber el detall de l’execució pressupostària a Catalunya, que preveuen tenir les properes setmanes. Romero s’ha referit a les dades d’execució del 2020 i ha assenyalat que per part d’Incasòl hi va haver una execució del 63,8%, mentre que a Infraestructures.cat va ser del 54,8%. “Està bé ser exigent amb els altres i nosaltres ho serem, però ens agradaria que el Govern fes la feina ben feta”, ha etzibat.
Sobre la poca execució per part de l’executiu espanyol Romero ha assegurat que es mirarà de millorar però ha remarcat que tant l’execució com les limitacions com les partides han augmentat respecte als últims anys.
Jocs d’hivern
Romero també s’ha referit a la candidatura dels Jocs espanyols, que segueix sense acord entre els governs català i aragonès. Sobre les declaracions del president de l’Aragó, Javier Lambán, que va titllar el president del COE, Alejandro Blanco, de ser “un comissari polític de Catalunya”, Romero ha apuntat que segons el seu parer “Blanco ha fet bona feina”. “Tot el respecte per a Lambán, però no podem perdre de vista l’objectiu, que és que hi hagi una candidatura i es facin els Jocs”, ha afegit la portaveu dels socialistes, que ha fet una crida a “no perdre l’oportunitat”.
Àudios de Borràs sobre la investigació a l’ILC
D’altra banda, després que es fes públics uns àudios de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, on demanava a un treballador de l’ILC que l’avisés si els Mossos tornaven a investigar sobre les presumptes irregularitats a l’òrgan, Romero ha dit que aquest tipus d’informacions “no ajuden”. Tot i que ha remarcat que respectaran la presumpció d’innocència de la presidenta de la cambra, ha admès que aquestes declaracions “ajuden a desprestigiar encara més el Parlament”.
Primer aniversari del govern alternatiu
Els socialistes han fet una reunió del batejat com a govern alternatiu coincidint amb el primer aniversari de la seva iniciativa. Romero ha fet un balanç del primer any i l’ha qualificat de “satisfactori”. Ha assenyalat que han fet 23 trobades, han redactat 49 documents i han impulsat 8 iniciatives legislatives.
Sobre el primer any del Govern de la Generalitat, Romero ha criticat que s’ha donat “molt poc suport” als ajuntaments, especialment en la gestió de la pandèmia i de la crisi per la guerra a Ucraïna, i ha lamentat que encara estiguin pendents les lleis de governs locals i de finances locals. En aquest sentit, ha acusat el Govern de “deixadesa i abandonament”.
Justament a la reunió d’aquest divendres els socialistes han aprovat un pal que recull una bateria de mesures per donar suport a les administracions locals, com el pagament del cost de les escoles bressol, fer que la recaptació de la taxa turística vaig íntegrament al municipi que la recapta i la creació d’un nou fons per a la inversió local que substitueixi el PUOSC per “reformular-lo de manera radical”, entre altres.
D’altra banda, el PSC també ha proposat un pla de mesures que creuen que es podrien implementar per donar suport al sector cultural. Romero ha recordat que hi ha el compromís d’invertir el 25% del pressupost a la cultura, però ha criticat que aquest any s’ha arribat només a l’1,3%. A més, ha denunciat que el 2% “és molt poc” i ha dit que creu que es podria fer “clarament un esforç” per complir-lo.
Al document denuncien la manca d’inversions de l’executiu català al sector cultural, especialment a òrgans com la Biblioteca de Catalunya (-7% respecte al 2020) o al TNC (-18% entre 2020 i 2010). Entre les mesures suggereixen un pla de xoc per a la recuperació de la cultura, diversos ajuts per al sector audiovisual i la creació d’un bo cultural català, entre altres.