Edició 2313

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de novembre del 2024
Edició 2313

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de novembre del 2024

El PSC guanyaria les eleccions i ERC ampliaria la distància amb Junts

|

- Publicitat -

El Periódico de Catalunya publica avui una enquesta de GESOP, que és la primera que es realitza després de la sortida del Govern per part de Junts. Després de la pertinent cuina, GESOP determina que el PSC es mantindria en la primera posició amb una forquilla que aniria entre els 37 i els 38 escons, creixent respecte els 33 que té actualment. ERC continuaria com a segona força al Parlament de Catalunya, obtenint entre 32 i 33 escons (actualment en té 33). Junts patiria un descens en els seus suports que el situaria entre els 29 i els 30 escons, per sota dels 32 actuals. En la quarta posició s’hi situaria la CUP, passant per davant de VOX, obtenint entre 10 i 11 escons.

El PP creixeria considerablement, passant dels 3 escons actuals a una forquilla entre 9 i 10 escons. La dreta espanyolista patiria una important transformació a causa de l’esfondrament de Ciutadans, que desapareixeria del Parlament de Catalunya. Cal recordar que a les eleccions del 2017 Ciutadans encara era la primera força a la cambra catalana. El principal beneficiat d’aquesta desaparició seria el PP -juntament amb el PSC, que ja se’n va beneficiar a les eleccions de 2021-, mentre que VOX perdria entre 2 i 3 escons situant-se entre els 8 i 9. En darrera posició quedaria En Comú Podem, mantenint-se entre els 7 i 8 escons.

Publicitat

Els resultats projectats per l’enquesta mantindrien una majoria absoluta independentista en uns termes similars als actuals, tot i que la sortida del govern de Junts deixa incògnites pel que fa a la seva voluntat de sumar amb ERC per a la constitució d’un govern independentista. Pel que fa als possibles pactes post electorals, hi hauria diverses opcions. D’una banda, seria possible la suma ERC+Junts+CUP. També sortirien els números per un pacte PSC+Junts a l’estil del que governa la Diputació de Barcelona. Una altra opció seia un pacte entre el PSC+ERC o bé un acord que hi incorporés els Comuns, que no són necessaris per completar la majoria absoluta. El pacte ERC+Junts no seria suficient per arribar a la majoria absoluta però es podria sostenir amb suports externs.

Et pot interessar  El PSC amenaça ERC i Comuns amb no complir els acords si no s'aproven els pressupostos

ERC lidera la intenció directa de vot

Pel que fa a les dades sense cuinar, limitant-se estrictament a les respostes dels enquestats, els resultats no queden amb la mateixa distribució que fins ara comentàvem. En aquest cas, ERC lideraria la intenció directa de vot amb un 19,7%. En segona posició hi aniria el PSC, amb un 17,8%. A força distància i en tercera posició s’hi situaria Junts, amb un 10,6%. Després hi aniria En Comú Podem amb un 6,1%, la CUP amb un 5,9%, el PP amb un 2,7%, VOX amb un 1,8% i C’s amb un 1,1%

Aragonès, el presidenciable preferit i líder més ben valorat

Quan es tracta de la valoració de líders polítics l’enquesta realitza dues preguntes diferents. La primera fa referència a la preferència de president, és a dir, a qui preferirien els enquestats que fos el president de la Generalitat de Catalunya. Pere Aragonès se situa en la primera posició amb un 21,7% dels suports. En segona posició el segueix Salvador Illa, amb un 19,1% dels suports. La tercera posició, ja a força distància, és per Laura Borràs, amb un 10,9%.

Quan es tracta de la valoració de líders es demana els enquestats una puntuació de l’1 a 10 entre els diversos polítics més destacats. L’únic líder polític que aprova és el president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb un 5 pelat. El segueix Salvador Illa amb un 4,8. Dolors Sabater, de la CUP, també obté un 4,8. Darrere seu ve Jéssica Albiach d’En Comú Podem amb un 4,6. La cinquena posició és per a Laura Borràs, amb un 4,2. La dreta espanyolista és la que treu pitjors notes, amb un 2,9 per a Alejandro Fernández, un 2,2 per a Carlos Carrizosa i un 2,2 per a Ignacio Garriga.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió