Zapatero també s’ha posicionat en contra d’un referèndum perquè “aguditza la divisió”, al seu parer.
L’expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, el que ens va enganyar amb la reforma de l’estaut ha demanat una “anàlisi” als òrgans jurisdiccionals de l’Estat després de la sentència de Sardenya sobre Carles Puigdemont. En una atenció als mitjans aquest dijous a l’Ateneu Barcelonès, l’exlíder del PSOE també ha reivindicat que Espanya és “una democràcia amb divisió de poders”. D’altra banda, Zapatero ha afirmat que tots els membres de la taula de diàleg entre la Generalitat i la Moncloa saben que “l’única sortida” per resoldre el conflicte polític passa per un “acord de convivència” entre Catalunya i l’Estat.
Zapatero ha argumentat que és “molt probable i raonable” que “calgui fer una anàlisi sobre per què passa”. Així s’ha expressat l’expresident espanyol en referència a la sentència del tribunal de Sàsser (Itàlia), que va acceptar la petició de la defensa de Puigdemont d’ajornar la decisió sobre la seva extradició, fins que la justícia europea es pronunciï.
L’exlíder socialista ha afegit que “competeix als òrgans jurisdiccionals” realitzar aquesta “anàlisi” dels fets, i ha subratllat que la situació “no és estranya”, tenint en compte la “situació” de les persones exiliades.
Així mateix, Zapatero troba “molt positiu” haver passat d’una “confrontació oberta” a un “diàleg consistent”, amb el president espanyol, Pedro Sánchez, al capdavant de la Moncloa. “És molt important”, ha opinat.
En aquesta línia, i preguntat sobre l’autodeterminació, Zapatero ha reiterat que a la taula de diàleg s’hi poden “abordar moltes coses”, per després insistir que sempre s’ha mostrat en contra del “procés d’una consulta popular divisòria”.
Tal com ha argumentat, un referèndum “normalment aguditza la divisió, simplifica el debat en un ‘sí’ o un ‘no’, i qui perd vol la revenja”. “No soluciona. És un desideràtum. Ho posen de manifest els casos del Quebec i Escòcia”, ha continuat.
És per això que l’expresident socialista aposta per “treballar” a partir de la “maduresa històrica i col·lectiva” i buscar un “acord de convivència”. “Ens podem entestar, perdre més temps i patir més, però aquesta és la meta”, ha conclòs.
Zapatero ha presentat després el seu llibre ‘No voy a traicionar a Borges’, en un acte que ha conduït la presidenta de l’Ateneu, Isona Passola.