El president de l’associació cultural islàmica Al-Forkan de Vilanova i la Geltrú, Amarouch Azbir, ha denunciat públicament que l’Estat espanyol el vol expulsar amb arguments infundats. Azbir fa més de 20 anys que viu i treballa a Vilanova, i en fa més de 10 que va demanar la nacionalitat espanyola. El document, però, li va ser denegat i recentment ha rebut una ordre d’expulsió, segons ha detallat la seva defensa aquest dilluns. El lletrat, Ivan Aybar, ha dit que s’acusa el seu client d’haver-se “radicalitzat” sense aportar cap prova al respecte. L’associació Al-Forkan ha atribuït el cas d’Azbir al “racisme institucional”. Aquest migdia, un centenar de veïns han refusat l’expulsió amb una concentració al centre de Vilanova.
L’advocat d’Azbir ha precisat que el seu client, nascut al Marroc, va demanar la nacionalitat espanyola l’any 2010, quan feia una dècada que vivia a Vilanova. Després d’esperar una resposta durant anys, el 2020 l’Estat la hi va denegar.
El cop de porta va dur-lo a buscar un advocat per presentar un recurs contenciós administratiu a l’Audiència Nacional, així com per reclamar l’expedient i conèixer les causes de fons amb què se li havia denegat la nacionalitat espanyola. La resposta va arribar el passat mes de juliol: no li lliuren l’informe i li comuniquen una ordre d’expulsió. El cas s’assimila, a grans trets, al del president de l’Associació per la Defensa dels Drets de la Comunitat Musulmana de Reus, Mohamen Said Badaoui.
El lletrat -representant dels dos casos- ha denunciat aquest dilluns que la Llei d’Estrangeria té un “forat negre que permet l’expulsió a la carta sense aportar proves”. “Quan la Policia Nacional emet l’ordre i aquesta és ferma, es pot executar sense cap control d’un jutge”, ha criticat Ivan Aybar, que ha assegurat que l’ordre d’Azbir es basa “en un conjunt de mentides que no responen a cap prova”.
Ha detallat que l’acusen d’haver-se “radicalitzat” i d’haver impedit la integració de la gent de l’associació Al-Forkan a la societat vilanovina, al mateix temps que li retreuen no haver condemnat anteriors atemptats islamistes. Sobre aquesta última qüestió, Al-Forkan ha mostrat fotografies a la premsa on es veu Azbir assistint a una protesta de rebuig a un atemptat anys enrere. Des de l’entitat han defensat que el seu president “sempre ha treballat per aconseguir una societat més lliure, de mentalitat oberta i a favor de la multiculturalitat”.
Al seu torn, Amarouch Azbir ha recalcat que fa 20 anys que treballa al servei municipal de neteja viària de Vilanova. “A mi em coneix tothom, des del govern, a la Policia Local i els Mossos d’Esquadra, i no he tingut mai cap problema amb ningú”, s’ha defensat, enmig d’una concentració de suport que ha reunit més d’un centenar de veïns i companys de feina.
Azbir s’ha mostrat perplex per la situació en què es troba i ha assegurat que la seva “principal preocupació” és el futur de la seva dona i dels seus tres fills en el cas que prosperi el retorn forçós al Marroc. El cas és ara pendent que se’n resolguin les al·legacions amb què Azbir demana aturar el procediment fins que, com a mínim, es resolgui el procés judicial obert a l’Audiència Nacional contra la denegació de la nacionalitat espanyola.