El grup del PP al Congrés ha presentat una iniciativa per demanar al govern espanyol que envïi un reforç de policies espanyols i guàrdies civils a Barcelona per “fer front a la crisi de seguretat” que el PP assegura que viu la ciutat comtal. Els populars volen que la proposició no de llei es debati al ple del Congrés i culpen l’alcaldessa, Ada Colau, d’haver “disparat” els índexs de criminalitat amb la seva gestió i de negar la situació. Al text, el PP proposa que aquest “reforç” treballi i col·labori “temporalment” amb els Mossos i la Guàrdia Urbana per “garantir de manera immediata” la seguretat a Barcelona.
A més, reclama dotar de més mitjans personals i humans la Guàrdia Urbana i avança que donarà suport a les iniciatives per millorar la resposta davant els delinqüents multireincidents, i esmenta directament els “problemes” que es poden produir al voltant dels centres d’acollida de menors. Els populars usen així el mateix pretext que fa uns dies va usar l’Agrupació Reformista de Policies, un sindicat minoritari de la policia espanyola.
Carrizosa demana a Torra i a Colau abordar la “inseguretat” a Barcelona de manera “immediata”
Al seu torn, el president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha demanat al president de la Generalitat, Quim Torra, i a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que abordin la “inseguretat” a Barcelona de manera “immediata”, i ha reclamat que s’hi comenci a treballar “aquest mateix agost” sense esperar “la incorporació a partir d’octubre de nous efectius” de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra. Carrizosa també ha requerit la implicació del govern espanyol, a qui ha dit que també corresponen “les competències en seguretat pública”. En aquest sentit, ha reclamat que es convoqui de manera “urgent” la junta de seguretat per determinar aquest mes les mesures a prendre.
El president de Ciudadanos al Parlament també ha qualificat de “vergonya” el fet de “presenciar a la conselleria d’Interior i a l’alcaldessa retreure’s mútuament la responsabilitat” del que ha definit com a “repunt intolerable de la inseguretat”.
Collboni defensa que Barcelona requereix la col·laboració del Gobierno
També el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha defensat aquest dijous que la ciutat i els seus desafiaments requereixen la col·laboració de l’Ajuntament, la Generalitat i el Govern central. En un article d’opinió a ‘El Periódico’, ha sostingut que el Govern municipal ha de liderar aquesta tasca, però que no la pot emprendre en solitari. “Es tracta d’una acció que no entén de colors polítics perquè tots, col·lectivament, som part de l’èxit que ens ha portat fins aquí i ens correspon a tots, per igual, administrar-la amb responsabilitat”, ha assegurat, i ha dit que la cooperació política i institucional ha de precedir la competició electoral.
Ha apostat per avançar cap a institucions estables “que abandonin el Dragon Khan en què s’ha convertit la política barcelonina i catalana i ho substitueixin per una dinàmica de cooperació i estabilitat a mig termini”, i ha dit que, en els propers mesos, es podrà demostrar amb fets una nova etapa de diàleg. Collboni ha remarcat que el Govern d’Ada Colau necessitarà tenir la mà estesa amb totes les forces polítiques per fer governable la ciutat, i ha garantit que “predicarem amb l’exemple i oferirem col·laboració a la resta d’institucions i a tots els partits polítics”.
D’altra banda, ha afirmat que ser una ciutat d’èxit implica oportunitats i amenaces que cal administrar, i ha dit que, en els darrers estius, els barcelonins han pensat que la ciutat “se’ls escapa de les mans”. “Barcelona no pot convertir-se en un aparador europeu de les màfies globals, de les que trafiquen amb drogues, persones o productes falsificats”, cosa que no és una qüestió estètica sinó ètica, segons Collboni, que ha assegurat que el Govern municipal està immers en un operatiu per garantir la convivència en l’espai públic. Segons el socialista, es corre el risc de “convertir-se en un parc temàtic al vaivé dels fluxos del capitalisme global”, una amenaça que no pot justificar-se sota el paraigua exclusivament de l’èxit internacional i ha de frenar-se per protegir la convivència als barris i els sectors més vulnerables de la ciutat.