El ple de Barcelona ha reivindicat la immersió lingüística com a eina de cohesió social i ha rebutjat els intents “d’introduir un conflicte inexistent” a les escoles. Així ho recull una proposta amb contingut de declaració institucional presentada per ERC i que s’ha aprovat amb els vots favorables de JxCat i Barcelona en Comú i l’abstenció del PSC. Ciutadans, Barcelona pel Canvi i la regidora no adscrita i el PP hi han votat en contra. El debat lingüístic ha centrat part del plenari, ja que el PSC, Cs i el PP també han presentat proposicions, l’aprovació de les quals no han prosperat. El líder d’ERC, Ernest Maragall, ha demanat al primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, que el PSC no “abandoni” el consens dels 80.
Al seu torn, Collboni ha indicat que el “consens” vol dir “garantir l’aprenentatge del català i el castellà” i que el PP “deixi d’incendiar”. En aquesta línia, tant Maragall com Collboni han coincidit en les crítiques cap a les afirmacions fetes pel líder popular Pablo Casado amb relació als nens que parlen castellà a l’escola.
“No em doni lliçons de catalanisme mentre no faci callar a Casado, digui-li que calli d’una vegada amb les falsedats”, ha dit Maragall al regidor del PP Josep Bou. Durant la seva intervenció, el tinent d’alcaldia Jordi Martí ha defensat que la immersió “ha estat un èxit indiscutible” que pràcticament no ha generat cap conflicte i ha posat en qüestió que els jutges puguin interferir en models pedagògics.
En aquest punt els dos grups al govern municipal discrepen, ja que Collboni ha indicat que el català “no es farà petit per l’aplicació del 25% de classes en castellà” sinó que es farà petit si es converteix la llengua catalana “en una trinxera política”. Grups com Barcelona pel Canvi i el PP han demanat desvincular la llengua de la identitat i han expressat suport a la família de Canet de Mar que va demanar l’aplicació del 25%.