El ple de Barcelona ha demanat aquest divendres al govern de Colau que aturi la implantació de les Superilles amb l’únic vot en contra dels comuns, impulsors del model. El ple ha aprovat una proposició de JxCat que reclama no fer noves licitacions d’obres ni projectes fins que s’hagi fet una avaluació de l’impacte que les Superilles generen en l’economia, la mobilitat i la qualitat de l’aire. El soci dels comuns al govern municipal, el PSC, ha votat a favor de la proposta de JxCat, igual que ERC, Cs, PP i Valents. La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz (BComú) ha defensat que el model Superilla Barcelona “funciona” i ha assenyalat que per més propostes que es votin seguiran “transformant la ciutat”.
Jordi Martí (JxCat) ha defensat la proposta que presentava el seu grup i ha instat els comuns a fer cas a “la majoria de l’Ajuntament” que espera que el govern municipal pugui “rectificar”. “Parin màquines”, ha demanat Martí a l’executiu municipal. JxCat havia transaccionat prèviament la proposta amb el PSC, que l’ha votada a favor. La tinenta d’alcaldia Laia Bonet ha intervingut en nom dels socialistes i ha argumentat que comparteixen “plenament” l’esperit de la proposició.
El text aprovat demana no fer noves licitacions d’obres fins que s’hagi fet una avaluació d’impacte “a través d’un model de visualització virtual amb sistemes de Digital Twin sobre economia, mobilitat i qualitat de l’aire, en el conjunt de la ciutat”. I és que segons Bonet si bé el PSC coincideix amb els comuns que calen polítiques “ambicioses” per reduir la contaminació els preocupen les Superilles.
Entre altres, s’ha referit al fet que l’espai reservat al transport públic és “més que limitat”, que es generen barris “de primera i de segona” i que no és una solució “global”, ja que mentre alguns carrers milloren altres veuen incrementat el trànsit. Per tot plegat, el PSC s’ha mostrat partidari a aturar noves obres mentre no hi hagi una resposta clara a algunes qüestions. “Avaluació i, a partir d’aquí, decidir”, ha conclòs.
L’oposició en bloc, en contra
A banda del PSC, tota l’oposició s’ha sumat a la proposició de JxCat. Des d’ERC, però, han demanat “no confondre” el seu vot i ha marcat distàncies amb altres grups. “Vostès fan gala d’immobilisme i catastrofisme estèril mancat d’idees; nosaltres volem que les coses canviï”, ha dit la regidora Eva Baró. Els republicans han deixat clar que són “ferms defensors” de la pacificació i d’incrementar espais verds, però han votat a favor de la proposta perquè fer-ho “sense rigor ni ciència i sense consens és un error”.
Cs, PP i Valents han carregat de forma més dura contra les Superilles. “El que sí que han fet Colau i Sanz és generar consens d’associar el terme Superilla a alguna cosa negativa”, ha afirmat Paco Sierra. Al seu torn, Óscar Ramírez ha lamentat que s’estigui “desmantellant” el pla Cerdà i implantant un model “sense diàleg ni consens”. Valents hi ha votat a favor tot i que han considerat que la proposta es queda curta. De fet, Valents ha presentat més endavant una proposta que demana anar un pas més enllà d’aturar la implementació i parla de “revertir” la Superilla de l’Eixample. Aquesta proposta ha quedat rebutjada pel vot contrari dels grups de govern -BComú i el PSC- i ERC, l’abstenció de JxCat i el vot a favor de Valents, Cs i el PP.
Per la seva banda, els comuns han defensat el model Superilla Barcelona. Janet Sanz ha negat que el trànsit es desplaci o s’incrementi, ha assegurat que l’ONU reconeix que és un bon model i que beneficia el comerç de proximitat. També ha dit que si bé és “lògic” que Trias defensi “tornar al model antic i que res canviï” no ho és tant que ho facin ERC i PSC. “El negacionisme i el retardisme surt molt car”, ha dit tot demanant “sentit comú”.