El pla de pau que estan teixint el Regne Unit, França i Ucraïna passa per crear una coalició internacional i perquè els Estats Units d’Amèrica hi donin suport. Ho ha revelat aquest diumenge a la tarda el primer ministre britànic, Keir Starmer, en una roda de premsa després de la cimera amb diversos líders europeus –inclòs el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski– i el secretari general de l’OTAN, Mark Rutte. Starmer ha dit que el Regne Unit enviarà “botes sobre el terreny i avions a l’aire” per “defensar la pau”, però que l’èxit del pla dependrà del suport que hi donin els EUA.
Segons ha detallat, el projecte que estan treballant amb França i Ucraïna vol incrementar el poder militar dels ucraïnesos “perquè puguin negociar des d’una posició de força” amb Rússia. Per això ha anunciat la transferència d’1,6 bilions de lliures perquè adquireixin míssils britànics fabricats a Belfast. “Qualsevol pau duradora ha d’assegurar la seguretat i la sobirania d’Ucraïna”, ha assegurat, i ha advertit: “Si vols preservar la pau, has d’estar preparat per defensar la pau”.
Pel que fa a la coalició de països que haurien de garantir aquesta pau sobre el terreny, ha reiterat que el Regne Unit està “preparada” per mobilitzar militars i que “un nombre de països ha indicat que volen formar-ne part”. Tot i això, ha dit respectar que hi hagi estats que no vulguin contribuir-hi.
Preguntat per l’enganxada entre Zelenski i el president dels EUA, Donald Trump, divendres a Washington, ha dit que “ningú no volia veure el que va passar divendres”, quan Trump i el seu vicepresident, JD Vance, van discutir-se amb el president ucraïnès davant de la premsa. Malgrat tot, Starmer ha negat que els Estats Units “no siguin un aliat fiable”.
La UE demana més despesa militar
En sortir de la reunió, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha explicat que situar Ucraïna en una posició de força significa que pugui “reforçar-se i defensar-se” i convertir el país en “un porc espí d’acer que sigui indigerible per a potencials invasors”. Per aconseguir-ho, ha defensat augmentar el pressupost militar a Europa i ha afirmat que els participants a la trobada de Londres “han entès” que cal incrementar la despesa en defensa.
El president del Consell Europeu, António Costa, ha recordat que ha convocat els líders europeus a una trobada dimarts i que la UE està preparada per treballar amb els seus socis per la pau a Ucraïna. També ha avisat que cal “aprendre del passat” i no repetir “l’experiència de Minsk”, en referència al que havia de ser un alto el foc per garantir la pau després que Rússia envaís Crimea i part del Donbàs. “No podem repetir la tragèdia de l’Afganistan i per això necessitem fortes garanties de seguretat”.
La cimera, convocada per Starmer, també ha comptat amb el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, i el de Noruega, Jonas Gahr Støre, i el ministre d’Afers Exteriors de Turquia, Hakan Fidan. Fonts de la Unió Europea han subratllat la importància de seguir treballant colze a colze amb els EUA malgrat els missatges que arriben de la Casa Blanca i fer-ho “en el context de l’OTAN”, de la qual són membres justament Noruega, Turquia i el Canadà. Un dels objectius del pla de pau ha de ser evitar “el comportament de Rússia en el passat” i garantir que no hi haurà noves invasions russes com va passar després de l’annexió de Crimea.