Edició 2255

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de setembre del 2024
Edició 2255

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de setembre del 2024

El Piromusical de la Mercè arracona la llengua: una sola cançó en català, quatre en castellà, dues en àrab i vuit en anglès

El repertori musical escollit per la Rosalia invisibilitza la cultura i la llengua en un moment clau per a reivindicar-les

|

- Publicitat -

Nova polèmica a les festes de la Mercè. La festa major de Barcelona va cloure amb el tradicional Piromusical, el qual va arraconar completament la llengua catalana. De les quinze cançons que van sonar, totes escollides per la cantant Rosalia, només una era en català, mentre que n’hi havia quatre en castellà, dues en àrab, i vuit en anglès. Un fet que no ha passat desapercebut pels catalanoparlants a les xarxes socials, i que ha encès la polèmica amb crítiques tant a la Rosalia com a l’Ajuntament de Barcelona i el seu govern municipal liderat pel PSC.

Publicitat

L’espectacle va incloure quatre cançons de la Rosalia i, de fet, l’única cançó en català que va sonar és ‘Milionària’, de la mateixa cantant. Així mateix, la Rosalia va fer sonar dues cançons seves més en castellà, i una d’inèdita que va estrenar durant el Piromusical aprofitant la seva gran audiència i la difusió en directe de la televisió pública, que com cada any atura motors per retransmetre en directe el castell de focs de Barcelona. El repertori musical escollit, doncs, no ha caigut gens bé, ja que ha arraconat la llengua i la cultura catalanes en un moment de celebració d’aquestes com és la festa major de la capital de Catalunya, i que precisament hauria de servir per a reivindicar-les.

Així, diversos usuaris han criticat que l’Ajuntament i el seu alcalde, Jaume Collboni, no hagin mogut un dit per a exigir que sonessin cançons en català (que no fossin de l’artista) durant el Piromusical. Altres persones han centrat les seves crítiques en el fet que s’hagi aprofitat un espectacle públic pagat amb els impostos dels ciutadans per a fer una promoció privada, en aquest cas, de la cantant i la seva nova cançó. Finalment, també s’ha lamentat que, tot volent donar la imatge d’una Barcelona “oberta al món”, tot i que cada vegada està més engolida pel turisme, s’ha invisibilitzat del tot les tradicions, la cultura i la llengua, que són els principals trets identitaris de la ciutat comtal. 

Et pot interessar  El Senat rebutja una proposta d'ERC per permetre que es pugui debatre en català
Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut