El Producte Interior Brut (PIB) de Barcelona ha superat per primer cop els 100.000 milions d’euros l’any 2023, concretament 103.589 milions. La xifra suposa el 34,5% del PIB català i un augment del 2,8% en relació al 2022. El PIB barceloní ha crescut més que el català (2,6%) i l’estatal (2,5%). El Departament d’Anàlisi de l’Oficina Municipal de Dades (OMD) de l’Ajuntament de Barcelona ho atribueix a l’estructura sectorial de l’economia de la ciutat, on predomina el sector serveis, principalment comerç, transport i hostaleria. També tenen pes l’administració pública, l’educació, la sanitat, els serveis socials i les activitats professionals, científiques i administratives.
El sector serveis de Barcelona representa el 42,3% del sector a Catalunya i destaquen, amb més del 50% de pes sobre els totals de Catalunya, les activitats d’Informació i Comunicacions (73,7%), Financeres (57,6%), Artístiques i recreatives (51%) i Activitats professionals (50,7%).
Amb una desagregació més detallada, les branques amb uns valors més elevats d’especialització són Telecomunicacions, serveis informàtics i d’informació (pes a Barcelona 2,2 vegades més que a Catalunya), Publicitat, activitats professionals i tècniques (1,9), Activitats artístiques, recreatives i d’entreteniment (1,6), Activitats jurídiques i comptables (1,6) i Activitats financeres (1,6) i Activitats de Recerca i desenvolupament (1,6).
Finalment, pel que fa a la distribució del Valor Afegit Brut (VAB) entre els treballadors assalariats i l’excedent d’explotació (rendes professionals i empresarials) a Barcelona la Remuneració d’Assalariats suposa el 59% del VAB, mentre que a Catalunya aquesta xifra és del 54%. Aquest diferencial és conseqüència tant d’una superior taxa de salarització de l’economia com, sobre tot, pels salaris de Barcelona, que són un 15% més alts que a Catalunya, segons l’OMD.