Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024
Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024

El Parlament reconeix l’occità com a llengua vehicular en l’ensenyament no universitari

La Síndica defensa que volen evitar interpretacions "errònies" que posin en risc un sistema "únic" a tot l'estat

|

- Publicitat -

El Parlament ha aprovat reconèixer l’aranès com a llengua vehicular en l’ensenyament no universitari amb la proposició de llei de modificació de la disposició addicional de la Llei 8/2022, del 9 de juny, sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials en l’ensenyament no universitari. La tramitació per modificar la llei del català s’ha fet a petició de la síndica d’Aran, Maria Vergés, qui en la seva intervenció ha defensat que el Conselh Generau amb aquesta modificació volia evitar interpretacions “errònies” que posin en risc un sistema “d’èxit” i “únic” a tot l’estat.

Publicitat

La síndica ha defensat que era “imprescindible” consolidar l’aranès al sistema educatiu. VOX ha votat en contra i la CUP, Ciutadans i el Grup mixt s’han abstingut. Vergés, en la seva intervenció, ha recordat que des de l’Aran no reconèixer l’aranès com a llengua vehicular a l’escola es va rebre com un “atac a la llengua i l’escola aranesa”. I ha dit que el Conselh Generau no va tenir cap altra sortida que defensar-la com a llengua vehicular i motivar un debat per modificar la llei del català.

La situació que viu l’aranès no és bona i l’ús social està per sota el 20%, d’aquí la necessitat de protegir una llengua amenaçada, ha sentenciat la síndica. Per tot, la regulació legal de la llengua a l’ensenyament era imprescindible i necessària, ha reconegut Vergés. El resultat de la votació de la modificació de la Llei ha estat: 104 vots favorables (ERC, Junts, PSC i En Comú Podem), 17 abstencions (CUP, Ciutadans i Grup mixt) i 9 vots contraris (VOX).

https://twitter.com/parlamentcat/status/1648667321689309187

Et pot interessar  Prop de 200 traduccions d’obres en català i occità l’any 2024, amb el suport de l’Institut Ramon Llull, una xifra rècord
Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut