Edició 2368

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de gener del 2025
Edició 2368

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de gener del 2025

El Parlament dona llum verda per la creació d’una comissió d’investigació sobre els fons voltors

|

- Publicitat -

El Parlament ha donat llum verda a la comissió d’investigació sobre els fons voltors impulsada per ERC, CUP-NCG i En Comú Podem amb els suports del PSC-Units i Junts, i els vots en contra de Vox, Cs i PPC. L’objectiu de la comissió és analitzar l’evolució durant les darreres dècades del parc públic d’habitatge i les principals causes de la pèrdua d’immobles.

Publicitat

Tanmateix, es vol analitzar el procés del rescat bancari i la destinació final dels immobles dels bancs rescatats, aconseguir la màxima informació sobre els habitatges que acumulen els grans actors que han operat a Catalunya i crear un registre de grans tenidors. Un cop el ple ha aprovat la comissió d’acumulació d’immobles, s’haurà de constituir i haurà d’elaborar un pla de treball.

En l’anàlisi es vol incloure l’ajut a les promotores, els preus de venda, els costos i els beneficis obtinguts i la revisió dels processos de desqualificació d’habitatge de protecció oficial dels darrers anys. Durant el debat parlamentari, ERC, CUP i ECP han lamentat que s’hagi trigat molt a poder-se debatre i votar aquesta iniciativa al ple del Parlament.

La diputada de la CUP Montserrat Vinyets ha defensat que “cal fer una radiografia adequada de la situació”. “Per fer polítiques s’ha de fer una radiografia plena. Només amb informació prèvia i fiable es pot legislar bé”, ha conclòs. I ha afirmat que cal fer-ho en el marc d’una comissió d’investigació perquè tot fa preveure que “la col·laboració no serà del tot voluntària”.

Per la seva banda, la diputada d’En Comú Podem Susanna Segovia ha afirmat que la comissió d’investigació és necessària per, entre d’altres qüestions, tenir un registre dels grans tenidors, que està previst per llei, però que encara no s’ha fet. I el diputat d’ERC Pau Morales ha assegurat que l’objectiu és “construir una diagnosi conjunta” per poder trobar solucions per garantir l’accés a l’habitatge i, d’altra banda, posar sobre la taula “informació que no tenim” per poder fer les millors polítiques.

La diputada del PSC-Units Eva Candela ha explicat el vot a favor del seu grup però també ha carregat contra les polítiques en habitatge del Govern. I és que, segons la diputada, el Parlament aprova moltes mocions sobre aquesta qüestió però s’ha preguntat on està el compliment. “Posi’n se les piles, que tenim una mica de pressa. I la culpa no és de Madrid, sinó del Govern de Catalunya”, ha dit.

La diputada de Junts Marta Madrenes ha lamentat que des del Parlament últimament s’ha actuat massa vegades de “forma precipitada” i que s’han intentat fer “transformacions radicals amb fórmules massa simplistes” en matèria d’habitatge. Tot i votar a favor de la proposta, Junts també ha demanat que s’incrementi la seguretat jurídica al sector. Segons el diputat de Vox Andrés Bello, “no s’ha de perdre el temps en buscar culpables ficticis” i ha assenyalat que el govern “separatista” de la Generalitat és el culpable de l’escassetat i el preu de l’habitatge.

La diputada de Cs Ana Grau considera que la comissió d’investigació és “fum” i que “no ajudarà ningú”. “Deixem-nos de comissionetes d’investigacionetes que no van enlloc i fem habitatge, que és el que necessitem a Barcelona i Catalunya”, ha dit. I pel líder del PPC, Alejandro Fernández, l’objectiu de la comissió és “blanquejar i naturalitzar l’ocupació il·legal i un determinat discurs que contravé el dret constitucional a la propietat” i ha instat els grups a anar als jutjats si volen investigar.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí