El Parlament ha citat el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, a comparèixer dimarts 12 de novembre en la comissió d’investigació de la Cambra catalana sobre l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya.
En l’ordre del dia de la comissió, que no es reuneix des de juny, consta la compareixença de Sánchez; de la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo; l’exministre de Justícia Rafael Catalá; l’ex-secretari d’Estat d’Administracions Territorials Roberto Bermúdez de Castro; el director general de Relacions amb les Comunitats Autònomes i Ens Locals Enrique Lasso de la Vega; l’ex-secretari general tècnic del Ministeri de l’Interior Juan Antonio Puigserver, i el cap de la Casa Reial Jaime Alfonsín.
Aquesta comissió ja va cridar a comparèixer fa mesos l’expresident Mariano Rajoy i membres del seu Govern, com ara l’ex-vicepresidenta Soraya Saénz de Santamaría i l’exministra de Defensa María Dolores de Cospedal, entre d’altres.
Cap d’ells va assistir a la comissió i es van acollir a un dictamen del Consell d’Estat que estableix que els membres o ex-membres del Govern, alts càrrecs i ex-alts càrrecs de l’executiu no estan obligats a “atendre la sol·licitud de compareixença” en aquesta comissió, per la qual cosa és previsible que Sánchez i la resta de citats dimarts també rebutgin acudir a la Cambra catalana. Aquest informe conclou que aquesta comissió d’investigació “desborda l’àmbit de competències de la Generalitat i del Parlament”, perquè, al seu judici, pretén exercir de control polític de les institucions de l’Estat i veu aquestes compareixences com una extralimitació de les facultats de la Cambra.
Sense conseqüències
En tots aquests casos, la comissió els va tornar a citar en una altra sessió i, davant d’una nova incompareixença, el Parlament els va portar a la Fiscalia perquè consideren que estan obligats per llei a comparèixer a la Cambra i que, si no ho fan, poden incórrer en un delicte de desobediència.
No obstant això, fins ara la Fiscalia sempre ha arxivat aquestes investigacions i ha argumentat que la negativa a comparèixer en la comissió “manca de rellevància penal” i no incorre en el delicte de desobediència, com ja va fer al juliol en el cas de Rajoy, Santamaría, Cospedal, l’exministre de l’Interior Juan Ignacio Zoido, l’ex-delegat del Govern a Catalunya Enric Millo i l’ex-cap de gabinet de Rajoy Jorge Moragas.