Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

El Parlament aprova la Llei de millora de barris per fer front a les dificultats socials

|

- Publicitat -

El Ple del Parlament ha aprovat aquest dijous la Proposició de llei de millora urbana, ambiental i social dels barris i viles, impulsada per En Comú Podem, amb els vots a favor de tots els grups excepte de Vox, que hi ha votat en contra, i la CUP i el PPC, que s’hi ha abstingut. La iniciativa, que actualitza la Llei de barris del 2004, crea el Fons de Recuperació urbana, ambiental i social per pal·liar les dificultats socials i fomentar l’equitat territorial. El diputat dels comuns Marc Parés ha defensat que la proposta “posa l’accent” en la “dimensió verda”, en les mesures “per mitigar el canvi climàtic o promoure l’economia circular”. “Animem el Govern a utilitzar aquesta nova eina per a la transformació urbana i social”, ha afegit.

Publicitat

Els municipis que podran sol·licitar el Fons de Recuperació urbana, ambiental i social hauran de complir amb la condició d’àrea d’atenció especial, és a dir, tenir una població important amb nivells de renda inferior a la mitjana de l’entorn i estar en una situació de degradació arquitectònica o urbanística, tenir preus accelerats per a l’habitatge o un mercat d’habitatge tens o estiguin exposats especialment als efectes del canvi climàtic.

El Fons de Recuperació s’haurà de dotar econòmicament amb el pressupost anual de la Generalitat del 2023. Una comissió de gestió, integrada per representants de la Generalitat, l’Administració local i dels sectors afectats, establirà en cada cas la contribució del fons al projecte, que pot anar del 50% al 90% del cost.

Posicionament dels grups parlamentaris

La majoria dels grups parlamentaris han consensuat que la iniciativa és “necessària” i han agraït al diputat dels comuns Marc Parés “la seva predisposició” per arribar a acords amb tots els grups i aconseguir una àmplia majoria.

La diputada de la CUP Dolors Sabater ha assegurat que “no acceptar” l’esmena del seu grup, que ha estat rebutjada per unanimitat per part dels altres partits al ple, és “viure d’esquena a una realitat”. L’esmena sosté que “mentre aquestes mesures estiguin inserides en un marc neoliberal on l’habitatge i l’energia són mercaderia especulativa en mans dels interessos del capital, cap d’aquestes inversions públiques és definitivament transformadora”.

“Si no hi ha polítiques estructurals d’habitatge, d’accés a l’energia o en contra de les desigualtats, aquestes lleis seran com el joc de la loteria, serà una esperança a la qual no podran accedir tots els municipis que ho necessiten”, ha conclòs Sabater.

Per la seva banda, el diputat del PSC Jordi Terrades ha criticat que el text sigui “poc concret i molt transversal”, però ha defensat que la iniciativa posi el focus també “en l’interior dels edificis on viuen les persones”. En la mateixa línia, el diputat de Junts David Saldoni ha reivindicat poder “entrar en els edificis” i no “quedar-se només a fora”. Saldoni també ha defensat la transició ecològica com a “element clau que no contemplava la llei del 2004” i l’acció comunitària com a “pilar fonamental” del text. “Esperem que aquesta llei tingui dotació pressupostària”, ha dit.

El diputat dels comuns Marc Parés ha assegurat que la llei “és necessària per al context de crisi climàtica i energètica” i per “lluitar contra les desigualtats que es manifesten en l’àmbit dels barris, amb tendència a la separació per renda”. “Si el PSC en la seva negociació dels pressupostos aconsegueix la dotació econòmica, benvingut serà a l’acord”, ha conclòs.

En el mateix sentit, el diputat d’ERC Ferran Estruch ha assegurat que la llei “és necessària, municipalista, està molt treballada i consensuada”. “Hem coincidit que calia actualitzar la llei al context actual i millorar la vida de la gent amb projectes integrals i de manera àmplia, no ens podíem limitar a millores puntuals”, ha dit. També en aquesta línia, el diputat de Ciutadans Joan Garcia ha coincidit que la iniciativa és “necessària” i una “demanda territorial des de fa molt de temps” i ha defensat la “visió territorial per millorar la vida dels ciutadans”.

Crítiques de Vox i PPC

Vox i PPC han criticat la proposició de llei, tot i que finalment el PPC s’hi ha abstingut. El diputat de Vox Andrés Bello ha assegurat que la iniciativa “és un instrument d’intervencionisme i transformació social a l’estil comunista”. El diputat no adscrit i exdiputat de Vox Antonio Gallego ha criticat que al text “li sobra intervencionisme” i “dinamització econòmica dels barris”, però ha votat a favor del text.

Per la seva banda, el diputat del PPC Daniel Serrano ha criticat que la iniciativa “no contempla una dotació pressupostària” i que serà “paper mullat fins que no hi hagi una dotació als pressupostos de la Generalitat”.

El conseller Juli Fernández agraeix la iniciativa

Finalment, en acabar el debat de la llei i abans de procedir a la votació al ple, el conseller de Territori Juli Fernández ha demanat la paraula per agrair al diputat d’ECP Marc Parés la iniciativa i per “generar un ampli consens per disposar d’una eina valuosa per a la transformació verda”. Així la tractarà el Govern per poder transformar les nostres ciutats, viles i barris arreu, perquè treballem per la Catalunya sencera”, ha conclòs.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut