El Parlament ha aprovat el decret llei del Govern per desplegar la llei d’eutanàsia a Catalunya. Els únics vots en contra han estat els de Vox i PPC. Concretament, es creen dos instruments: una comissió per controlar el compliment dels requisits legals per obtenir l’ajuda per morir i un registre confidencial de metges objectors de consciència. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha defensat que el decret “fa possible exercir el dret a la mort digna” i crea els instruments necessaris perquè es pugui aplicar a Catalunya.
Així mateix, ha assegurat que la comissió de 12 membres ja es va constituir la setmana passada.
Segons el decret, la comissió ha de conformar-se per professionals de la medicina, el dret, la infermeria, la psicologia i el treball social, i representants de la societat civil. L’objectiu és “controlar, amb caràcter previ i posterior, el compliment dels requisits legals per obtenir l’ajuda per morir” i resoldre per la via administrativa les reclamacions que es plantegin. Es tracta d’un procés que no ha estat exempt de polèmica i que ha comportat un cert ressò en l’opinió pública.
D’altra banda, també es crea un registre confidencial de professionals objectors de consciència per dur a terme l’ajuda per morir. El conseller Argimon ha explicat que ja s’està formant professionals del sistema de salut públic i que el curs per aplicar la llei de l’eutanàsia està previst que arribi a 11.000 persones. Així mateix, ha dit que hi haurà una oficina de suport al Departament de Salut per assessorar i facilitar els processos de “mort digna”.
Tots els grups parlamentaris han votat a favor del decret llei a excepció de Vox i el PPC que s’hi han oposat. El president de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, ha denunciat que s’avanci en crear mecanismes del que ha anomenat “suïcidi assistit” i ha retret als partits d’esquerres que “trivialitzin” amb la mort. “El seu projecte és liderar la cultura de la mort i el nostre partit farà tot el possible per liderar la cultura de la vida”, ha afegit.
Finalment, el Parlament ha rebutjat tramitar el decret llei com a projecte de llei, tal com demanava la CUP. Els anticapitalistes han votat a favor del decret llei, però s’han mostrat crítics sobre diferents aspectes. La diputada de la CUP Laia Estrada ha dit que el seu grup no està d’acord amb l’objecció de consciència sobre aquesta qüestió i ha denunciat la vinculació de l’Església amb l’estat. Estrada ha conclòs amb una pregunta contundent: “Per què no hi ha objecció de consciència per als jutges que no vulguin aplicar desnonaments?”