Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025
Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025

El paisatges d’Horta i Mont-roig uneixen les obres de Miró i Picasso a través de les fotografies de Jean Marie del Moral

L'autor convida a un "viatge mental, pictòric i intel·lectual" que connecta els dos artistes a través del territori

|

- Publicitat -

La Fundació Palau de Caldes d’Estrac (Maresme) inaugura aquest dissabte ‘Picasso Horta Miró Mont-roig’, una exposició del fotògraf Jean Marie del Moral, que explora la relació entre Miró i Picasso a través de paisatges de Mont-Roig del Camp (Baix Camp) i Horta de Sant Joan (Terra Alta). Les fotografies evoquen el cubisme de Picasso i els quadres detallistes de Miró, inspirats fa més d’un segle en aquests indrets.

Publicitat

Per a Del Moral, és “extraordinari” pensar que aquests llocs van ser “el punt de partida” de dues de les gran obres del segle XX. Les fotografies, diu, mostren algunes “connexions no evidents” amb els artistes i d’altres que el mateix Del Moral qualifica de “miracles” per la semblança entre el paisatge i els quadres que van pintar.

Una d’aquestes revelacions la va tenir a l’entorn de la muntanya de Santa Bárbara, a la zona natural dels Ports, a Horta de Sant Joan. Era un indret, justament, proper a la cova on Picasso es va instal·lar amb el seu amic Manuel Pallarés a principis del segle XX. Jean Marie del Moral va topar allà amb unes roques inesperades.

El perfil de la muntanya, explica l’autor, és molt similars al perfil del retrat que l’any 1909 va fer Picasso a la seva primera parella sentimental, Fernande Olivier. Era un dels seus primers retrats cubistes i per Del Moral és una clara connexió entre el paisatge i l’obra: “La roca és davant de la cova on dormien Pallarés i Picasso. Potser Picasso també la va veure”.

El segon ‘miracle’ va tenir lloc al mur del convent de Santa Bárbara. “En una sessió sempre tens previstes algunes coses, però a vegades apareixen coses inesperades i, en aquest cas, va ser molt emocionant”, relata el fotògraf. En aquest mur va trobar una gran semblança entre una de les pedres i el retrat que va fer Picasso al també pintor Carles Casagemes.

A més, només dos metres més enllà d’aquesta pedra, Del Moral va topar amb una altra peça del mur d’una gran similitud amb el retrat que li va fer l’escultor Pau Gargallo al mateix Picasso. “Té les formes d’una cara humana i s’hi assembla molt. És com un retrat de Picasso”, detalla el fotògraf.

Més enllà d’aquestes connexions més evidents, la mostra pretén fer un “viatge mental, pictòric i intel·lectual” a través dels paisatges de dos indrets “que s’assemblen molt” i que haurien estat font d’inspiració de dos grans artistes, com són Miró i Picasso. “És una conversa poètica que busca un imaginari comú”, resumeix l’autor.

Sobre l’entorn d’Horta i Mont-roig, Del Moral en destaca “la bellesa de la llum i les formes pictòriques del paisatge”. En el fons, el mateix autor admet que a través de l’exposició també vol sensibilitzar el públic sobre la bellesa d’un paisatge que s’ha conservat “tal com era” i que té una “puresa excepcional”.

En la passejada pels paratges tarragonins, Jean Marie del Moral ha detectat connexions més enllà de les pròpies dels paisatges amb els artistes. Per al fotògraf, la muntanya de Santa Bárbara d’Horta de Sant Joan és, per a Picasso, “l’equivalent” a la muntanya de Sainte-Victorie que va inspirar Paul Cézanne.

“Els anys en què Picasso està pintant allà, ell està enamorat de l’obra de Cézanne”, detalla Del Moral. Ara, diu, quan passeja per l’entorn dels Ports no només pensa en Picasso sinó també en Cézanne en observar la natura que l’envolta.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí