Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

El padró de Barcelona registra un descens de l’1,2% i cau per segon any consecutiu

|

- Publicitat -

A Barcelona, hi ha empadronades 1.639.981 persones a 1 de gener del 2022. Això és un 1,2% menys que l’any passat i és el segon any de davallada. L’Oficina Municipal de Dades atribueix aquesta disminució de població a la mortalitat de la covid-19 i al saldo migratori. En total, la capital catalana té 16.000 ciutadans censats menys que l’any passat. Tot i això, l’oficina precisa que la xifra es manté en els nivells més alts de les tres darreres dècades. La natalitat, per la seva banda, se situa al 7 per mil i marca el segon valor més baix des de la Guerra Civil. Malgrat la pandèmia, el nombre de centenaris no es va reduir. El 2021 n’hi havia 864 i ara n’hi ha 931, el 83% dels quals són dones.

Publicitat

 

“Tenim una piràmide d’edats molt pròpia de les societats desenvolupades, amb unes bases cada cop més petites i en retrocés”, indica la responsable del Departament d’estadística i difusió de l’Oficina Municipal de Dades (OMD) de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Jesús Calvo.

 

El nombre de persones de menys de 15 anys és d’un 12,7% i el nombre de gent major de 65 anys és d’un 21,3%. En conjunt, aquesta estructura d’edats fa que hi hagi una edat mitjana de 44,2 anys a la ciutat. “Això és un màxim històric. Mai a la ciutat hi havia hagut una edat mitjana tan alta”, afegeix Calvo.

 

La mortalitat recupera el nivell prepandèmia

 

Segons les dades de l’oficina de dades, la mortalitat s’ha situat un altre cop en les dades prèvies a la pandèmia. “Estem en 15.500 persones mortes, que és la mitjana de la darrera dècada”, assenyala.

 

Pel que fa a la natalitat, aquesta continua caient. El 2021 només van néixer 11.500 nadons a la ciutat. La taxa de natalitat, del 7 per mil, és el segon valor més baix des de la Guerra Civil. “Això vol dir que estem en les generacions menys fecundes de la història”, analitza Calvo.

 

Més nascuts fora de la ciutat

 

Per tercer any consecutiu, hi ha més gent empadronada a Barcelona que no ha nascut a la ciutat que els nascuts a la ciutat. Els nascuts a Barcelona són el 48,8% pel 51% de nascuts fora. El nombre de censats a Barcelona que han nascut a Catalunya és un 7% i a la resta d’Espanya, un 15%.

 

Dels nascuts a l’estranger, els llocs de naixement més habituals són Argentina, Perú, Colòmbia, Veneçuela, Pakistan, Itàlia, Equador. Tots aquests països tenen més de 20.000 persones censades.

 

Pel que fa a la nacionalitat, les persones de nacionalitat estrangera portaven set anys de creixement ininterromput i aquest any han caigut un 2,1%, mentre que la població espanyola baixa un 1%.

 

Hi ha 176 nacionalitats representades a Barcelona, tres menys que l’any passat. Aquest any han entrat Kiribati, Vanuatu i les Comores i han sortit del cens Corea del Sud, Corea del Nord, Sudan del Sud, Lesotho i San Martin i les Grenadines.

 

Puja el nivell formatiu a la ciutat

 

Cada vegada hi ha més gent empadronada que té una titulació universitària o de grau superior. Entre la població de 16 anys o més, el 36% de les dones tenen aquesta titulació i el 33,1% dels homes. “Com ja hem vist altres vegades, hi ha una bretxa de gènere a favor de les dones”, valora la responsable del Departament d’estadística i difusió de l’OMD.

 

Noms més posats

 

Pel que fa als noms més posats als infants nascuts a Barcelona, els de nena són Sofia, Emma, Martina, Olívia, Júlia, Mia i Ona. I els de nen són Pol, Mateo, Marc, Bruno, Eric, Leo, Pau, Àlex, Nil i Jan.

 

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut