Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024
Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024

El MWC torna a fer de Barcelona l’epicentre de la indústria tecnològica amb 95.000 visitants i 2.400 expositors

La 18a edició del saló no espera superar el rècord de visitants del 2019 tot i la forta presència del públic asiàtic

|

- Publicitat -

El congrés de tecnologia mòbil més gran del món, el Mobile World Congress (MWC), torna a Barcelona entre el 26 i 29 de febrer amb una nova edició amb sis de cada deu assistents d’indústries no relacionades amb les telecomunicacions o el mòbil. Les principals marques de l’ecosistema tecnològic com Samsung, Huawei, Telefonica, Orange, Vodafone o Google tornaran a ser presents a la 18a edició de la fira que comptarà amb 2.400 expositors i que espera rebre 95.000 visitants, xifres encara per sota de les del 2019. Sota el lema de ‘Future First, omplirà tot l’espai disponible al recinte de Fira de Gran Via i se centrarà en el desplegament 5G, la digitalització, la robòtica, la intel·ligència artificial o la mobilitat sostenible

Publicitat

 

Continuant amb la tendència de l’any passat, el 60% dels assistents no estaran directament relacionats amb els mòbils, sinó amb altres sectors com el transport, les finances, la logística o els videojocs. Als passadissos del recinte de Gran Via es podran veure empreses tecnològiques com Google, Amazon, Qualcomm, Meta, IBM, Microsoft i HP.

 

Com és habitual, els dies previs al congrés van plens d’especulacions de quines novetats presentaran els principals fabricants. I és que els ‘smartphones’ continuaran tenint protagonisme amb dispositius plegables, bateries de càrrega ràpida i presentacions de dispositius com ara el Xiaomi 14 Ultra, l’Honor Magic 6 Pro o el plegable Motorola Glory. També s’especula amb la presentació del dispositiu amb la bateria més potent del món.

 

A més, s’esperen novetats tecnològiques fora dels mòbils com el portàtil semitransparent de Lenovo, el vehicle elèctric i autònom SU7, també de Xiaomi o el cotxe volador d’Alef Aeronautics.

 

La intel·ligència artificial estarà present en tots els sectors. Precisament, el congrés arriba poques setmanes després de la presentació d’aplicacions de Microsoft o Google sobre vídeos fets amb IA generativa. També tindrà pes la robòtica, el cloud computin així com els usos comercials dels dispositius amb realitat virtual, augmentada i mixta.

 

95.000 visitants

 

La previsió d’assistència supera de lluny els 60.000 visitants del 2022 i els 88.500 del 2023 i mostra que el congrés es recupera del sotrac de la covid. Amb tot, encara es queda curta del rècord de 2019, quan es van fregar els 110.000 congressistes, una dada que l’organització veu difícil de tornar a superar amb les dimensions actuals de la Fira. Per permetre l’ampliació de salons com el MWC, l’entitat ha iniciat les obres d’un nou pavelló que s’han d’acabar el 2026.

 

Malgrat tot, la cita manté la seva potència econòmica. Aquest any no s’ha compartit una previsió d’impacte econòmic, però l’organització ha afirmat que preveu superar els 461 milions de l’edició anterior.

 

Un 25% d’asiàtics

 

Aquest any, el congrés que tornarà a tenir a expositor més gran la xinesa Huawei i comptarà amb noves empreses provinents del gegant asiàtic com ara China Telecom, l’especialitzada en fibra òptica YOFC i l’empresa de pagaments online AliPay, la plataforma líder per a fer transaccions a la Xina. També participen per primera vegada al saló l’operador japonès KDDI. Els congressistes xinesos acudiran al saló a la recerca d’oportunitats per explotar a Europa, ara que l’economia del gegant asiàtic s’està desaccelerant. El registre de congressistes asiàtics segueix “el mateix patró” que l’any passat, quan van representar el 25% del total.

 

L’empremta catalana serà aquest any més gran amb 360 empreses participants, un rècord en la història del saló que també vol impulsar l’ecosistema local. Tenint en compte que Barcelona acull el Supercomputing Center i el MareNostrum 5, l’estand Catalonia acollirà un apartat dedicat a la supercomputació amb l’objectiu de projectar el lideratge de Catalunya com a ‘hub’ tecnològic i l’aposta per ser un referent mundial en aquest àmbit.

 

Viatge al futur

 

El congrés torna a apostar per l’espai del pavelló 6 anomenat Viatge al Futur on hi haurà 8 demostracions de drons amb IA que poden volar de forma autònoma, sistemes de protecció que analitzaran la pell en temps real, tecnologia connectada al cervell humà amb xips o robòtica quirúrgica

 

En aquesta zona, hi haurà un dels punts que acapararà més mirades del congrés, el primer cotxe volador elèctric amb capacitat de vol de 110 milles de l’empresa nord-americana d’Alef Aeronautics. També serà el centre de les mirades el laboratori australià Cortical Labs especialitzat en biologia sintètica, que ha creat un xip amb neurones humanes. Aquest ‘cervell cíborg in vitro’ ha après a jugar jocs senzills com el Pong abans que la intel·ligència artificial.

 

Prototip del cor

 

Entre les diferents propostes, destaca la iniciativa de la fundació Mobile World Capital d’endinsar-se en el futur de la indústria amb un laboratori de moda d’intel·ligència artificial amb Desigual, el prototip d’un bessó digital del cor amb el Barcelona SuperComputing Centre” o la simulació immersiva de l’antic circuit de Montjuïc. Aquest any, a més, la Fundació guanya espai amb una zona de 1.500 metres quadrats nova al Hall 3, la Talent Arena, un espai on hi haurà 13 ponències de tecnòlegs i emprenedors, una hackató de 48 hores i un ring de boxa per dinamitzar l’espai.

 

Open Gateway

 

Entre els temes prioritaris de l’agenda de conferències hi haurà la inversió en la xarxa, l’estandardització, la disponibilitat d’espectre i la bretxa d’ús. El congrés debatrà sobre el futur de les telecomunicacions en un moment en què el 5G està impulsant una economia digital a la qual totes les indústries s’estan adaptant. De cara al 2025, es preveu que el 5G representi 1.200 milions de connexions el 2025, un terç de la població mundial.

 

Així doncs, en la primera de les ponències –on parlaran directius de Telefónica, Vodafone, Orange o China Mobile– s’esperen novetats al voltant de la iniciativa Open Gateway liderada per l’organitzador del congrés, GSMA, per introduir APIs estandarditzades en el món de les telecomunicacions. El dia de la presentació del congrés, GSMA va emfasitzar que l’èxit del 5G depèn de l’associació global i una governança justa per oferir una cadena de valor sostenible i beneficiosa.

 

10 anys del 4yfn

 

Aquest any es compleixen 10 edicions del saló de les start-ups, 4 years from now (4YFN), que aquesta vegada ocuparà dos pisos. 900 expositors buscaran inversió per als seus projectes en l’edició més internacional en 10 anys. Al llarg de la dècada, la fira ha comptat amb 4.200 expositors, 5.200 inversors i més de 180.000 visitants.

 

També hi haurà més de 350 conferenciants a l’espai dedicat a les start-ups, amb participacions destacades com la de l’exjugador de bàsquet Pau Gasol, el director digital en Telefónica, Chema Alonso o el fundador de Payflow, Jordi Romero.

 

El Beat Barcelona, la zona d’afterwork oficial del congrés, on es podran fer contactes i gaudir d’experiències d’entreteniment, aquest any canviarà d’espai i ja no serà a la terrassa del Hall 8 sinó a l’espai entre pavellons entre el Hall 6 i 7, per acostar-lo més al gran gruix del moviment de congressistes.

 

Ponències: el president de Microsof, Pau Gasol i un Nobel de Física

 

Una assignatura pendent de cada MWC és la paritat: en aquesta edició, però, el percentatge puja cinc punts fins al 40% de dones ponents. Una d’elles serà la consellera delegada de Vodafone, Margherita Della Valle, a més de la codirectora de l’organisme d’intel·ligència artificial de les Nacions Unides i secretaria d’Estat espanyola, Carme Artigas i la consellera delegada d’Ethio Telecom, Frehiwot Tamiru.

 

Entre els 1.100 ponents hi ha directius d’empreses del sector tecnològic el president de Microsoft, Brad Smith, o el de Dell, Michael Dell, però també d’altres àmbits com el professor de la Universitat Nacional de Singapur i guanyador del Premi Nobel de Física Konstantin Serfeevich Novoselo.

 

Estalvi d’aigua

 

El saló se celebrarà en plena emergència per sequera. Per conscienciar els visitants de 200 països, la GSMA farà servir els canals de comunicació per “crear consciència” i per fer un ús “intel·ligent de l’aigua mentre són hostes a la ciutat”. Al seu torn, Fira de Barcelona ha desenvolupat un programa “molt rigorós” d’estalvi d’aigua. En aquest sentit, ja al saló audiovisual ISE es va veure com les tradicionals fonts de l’entrada de la fira no funcionaven.

 

 

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut