Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

El món metropolità potencia la seva projecció exterior

L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha augmentat de forma notòria la seva presència en organismes internacionals

|

- Publicitat -

Un dels eixos principals de l’acció política del govern de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), en el mandat 2015 – 2019, ha estat la creació d’una nova àrea: l’Àrea d’Internacional i Cooperació. “Tenim unes competències molt definides, no volem competir amb altres administracions, sinó col·laborar amb els 36 ajuntaments que formen part de l’AMB”, assegura Oriol Illa.

Publicitat

El director de l’Àrea d’Internacional i Cooperació aposta per transmetre el coneixement tècnic necessari, l’expertise de l’AMB i de les seves competències per reduir les desigualtats socials i econòmiques de les nostres ciutats. “Actuem amb l’exigència de fer créixer la Metròpolis Barcelona”, apunta Illa, “sense deixar de banda tot allò que passa a la resta del món”.

Pla Director de Cooperació

En aquest mandat, s’ha assolit la inversió del 0,7% d‘ingressos propis de l’AMB en cooperació. En total, s’han invertit 3,2 milions d’euros en projectes i convenis de cooperació, posant el focus en garantir els drets humans a la Mediterrània i en l’impuls de la governança metropolitana en àrees urbanes d’Àfrica i Mesomèrica.

A tall d’exemple, el 51% dels recursos del departament s’han invertit en projectes a Lesbos i el Líban. “Per què hem escollit la Mediterrània? “És una problemàtica molt pròxima a nosaltres i per tant anem a treballar allà, no enviem exclusivament l’ajuda des d’aquí”, descriu Maria Tapia, cap de secció de l’àrea de Cooperació de l’AMB.

A Lesbos (Grècia), per exemple, s’acumulen unes 450.000 armilles salvavides i l’AMB, juntament amb Lesbos Solidary, ha engegat un projecte de reciclatge, producció i comercialització. D’aquesta forma, les armilles que han salvat vida es transformen en productes com bosses, estoigs o clauers.

D’altra banda, a Trípoli (Líban), l’AMB ha fet una aportació de 62.000 euros per implementar un projecte de millora de l’assentament al Camp 0039, de Markabta, per a totes les persones refugiades sirianes. El programa ha consistit en la instal·lació d’habitatges familiars, la connexió i rehabilitació de la xarxa de sanejament, la dotació d’equips d’emergència i l’adequació d’un espai de lleure per infants i joves.

Et pot interessar  L'AMB congela el tribut metropolità i augmenta un 10% la taxa de tractament de residus

Aquests han sigut alguns dels projectes de cooperació impulsats per l’AMB centrats en els drets de les persones refugiades i en la sostenibilitat ambiental. També s’han fet d’altres per garantir serveis bàsics com l’aigua i l’habitatge.

Per exemple, a Kobani (Síria) el projecte de la millora del subministrament d’aigua ha reparat completament l’estació de bombeig que subministra aigua potable a la ciutat. L’AMB ha finançat 72.177,86 euros per instal·lar noves bombes d’aigua, reparar la instal·lació elèctrica, instal·lar un nou sistema de control de l’estació de bombeig i tornar a condicionar l’edifici que allotja l’estació.

Tenim Drets Tenim Llibertats

En paral·lel, des de l’AMB també s’ha impulsat la cooperació coordinada amb els ajuntaments metropolitans i, a escala local, a la Metròpolis Barcelona, ha dut a terme el primer programa d’Educació per a la Ciutadania Global, Tenim Drets Tenim Llibertats.  Han participat un grup d’onze municipis metropolitans i els seus ciutadans (Begues, Molins de Rei, Cervelló, Montcada i Reixach, la Palma de Cervelló, Papiol, Sant Adrià de Besòs, Sant Climent de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat) .“Treballem els drets humans des del món local”, recalca Peix.

El segle de les ciutats

Segons dades d’organismes internacionals, recollides per l’AMB, al món hi ha 45 ciutats amb una xifra superior als deu milions d’habitants. “Totes elles tenen un comú denominador i és la falta de competències per resoldre temes de proximitat”, expressa Xavier Tiana, cap del servei de Relacions Internacionals de l’AMB.

En relació a les esmentades ciutats, Barcelona ocupa una categoria mitjana i “d’aquí que hem de ser capaços de teixir aliances amb altres agents”, segons Tiana. L’AMB forma part d’organitzacions internacionals metropolitanes com l’European Metropolitan Authorities, Medicites (la seu està situada a les instal·lacions de l’ens metropolità a la Zona Franca) i l’Associació Mundial d’Àrees Metropolitanes i de Grans Ciutats Metropolis que també té la seva seu a Barcelona.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut