Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024
Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024

El món cultural i polític acomiada Rosa Regàs sense esmentar la seva catalanofòbia extrema

L'escriptora va ser la ideòloga del Foro Babel, que buscava eliminar el català de Catalunya, i signant del manifest que intentava acabar amb el moviment independentista

|

- Publicitat -

Les xarxes s’ha omplert de missatges de comiat a l’escriptora Rosa Regàs, que ha mort aquest dimecres als 90 anys a Llofriu. Des del món cultural i polític han recordat l’autora, com també ho han fet molts dels seus lectors a través de X. Tanmateix, ningú ha esmentat la catalanofòbia intrínseca de l’autora, que el 1996 va signar el Manifest del Foro Babel, el qual reclamava arraconar la llengua catalana; també va signar  el manifest “Crida a la Catalunya federalista i d’esquerres”, amb el qual es pretenia aturar l’avenç del moviment independentista català.

Publicitat

Començant per les institucions catalanes la consellera de Cultura Natàlia Garriga ha ressaltat que era “una dona lliure i compromesa amb la societat. Gràcies per tantes històries explicades. Gràcies pel teu immens llegat”. Per la seva part, el ministre de Cultura espanyol Ernest Urtasun ha ressaltat que el seu “llegat vital i literari és un exemple d’ironia, audàcia intel·lectual i compromís amb la societat”. Un compromís amb la societat espanyola, però no pas amb la catalana, que era la seva.

La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha recordat que deia Regàs que no hi ha cap cosa més amarga que la inutilitat: “I, posant la vista enrere, queda clar que la vida d’aquesta escriptora, feminista i republicana, ho va ser tot menys amarga”.

El socialisme clarament espanyol també s’ha bolcat en massa a l’hora d’acomiadar l’escriptora a través de les xarxes socials. L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, l’ha definit com una “escriptora brillant, editora distingida i lluitadora incansable”, que va ser la pregonera de la Mercè 2005. “La seva ploma ens va regalar obres inoblidables com ‘Azul’ i ‘La canción de Dorotea’. El seu compromís social i feminista seguirà inspirant generacions. Una veu rellevant que ens deixa un gran llegat cultural”, ha assegurat. Per la seva part, el líder del PSC, Salvador Illa, ha assenyalat que “el món de les lletres catalanes perd una gran escriptora i una referent de la nostra cultura.

El secretari d’Estat de Cultura, Jordi Martí, ha manifestat que és “un dia trist” i ha recordat que Regàs va dirigir la Biblioteca Nacional d’Espanya, “va escriure llibres de tota mena, membre destacada de la ‘gauche divine’, però per sobre de tot ha estat una dona lliure”. El ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, ha destacat que era una “gran escriptora i intel·lectual compromesa amb els valors de la llibertat i la igualtat”.

Finalment, la co-coordinadora dels Comuns i presidenta del grup parlamentari, Jéssica Albiach, l’ha definit com “una de les escriptores més importants dels nostres temps i una gran referent de la cultura catalana. Una dona lluitadora, lliure i compromesa”.

Et pot interessar  Illa i els espanyolistes de Societat Civil Catalana tornen anar de bracet

Els mitjans de comunicació suposadament progressistes també han dedicat paraules a l’escriptora, tot obviant la seva participació en l’intent d’arraconar i invisibilitzar el català. Així, la directora adjunta d’eldiario.es, Neus Tomàs, ha dit que Regàs “va ser una dona que no es mossegava la llengua. I a la gent de eldiario.es ens animava a millorar amb les seves propostes”. Una altra periodista, Gemma Nierga, ha afirmat que Regàs era “llesta, guapa, bona amiga, un model a seguir”.

Des de TV3, la televisió pública  catalana, també han dedicat un gran espai a acomiadar l’escriptora, sense esmentar en cap moment la seva participació en la creació de l’espanyolista Foro de Babel. 

L’editorial Planeta, també popular per la seva catalanofòbia galopant, ha lamentat la seva pèrdua i ha recordat que va guanyar el Premi Nadal (1994) i el Premi Planeta (2001). “Descansa en pau, estimada Rosa! Sempre et recordarem i t’estarem agraïts pel teu treball en el món de la cultura”. Des del Grup 62, han assenyalat a X: “Ens ha deixat l’escriptora, editora i traductora Rosa Regàs. La llibertat i la curiositat van guiar la seva valuosa aportació al món de la cultura”. També l’editorial Seix Barral ha lamentat la mort de l’escriptora, traductora i editora, que va formar part de l’equip de Seix Barral en la dècada dels 60. Han recordat que l’any 2013 va guanyar el Premi Biblioteca Breve amb ‘Música de cámara’. “Gràcies per la teva gran aportació al món de la cultura”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut