Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

El model d’escola catalana arribarà a Londres i Berlín el curs vinent

El Govern fa "un salt qualitatiu" per facilitar l'ensenyament del català a l'exterior

|

- Publicitat -

El Govern fa un pas més per exportar el model d’escola catalana als infants residents a l’exterior. A partir del curs vinent, l’Escola Catalana de Londres i la CatEscola de Berlín formaran part d’una prova pilot que permetrà al seu alumnat –nens d’entre 1 i 16 anys- cursar un currículum oficial del Departament d’Educació i rebre acreditacions homologables (B2 o C1 de català) un cop superats els cursos.

Publicitat

A més, es reconeixeran oficialment les escoles catalanes com a comunitats catalanes a l’exterior amb l’objectiu que puguin optar a finançament directe en convocatòries de subvencions. “El Govern fa un salt qualitatiu en l’ensenyament del català a l’exterior amb l’objectiu d’articular-lo i ordenar-lo”, s’ha apuntat des de la Generalitat.

“Es tracta d’una demanda de la comunitat catalana a l’exterior, principalment en aquells llocs on el perfil de les persones immigrades és de gent jove i mitjana edat, amb parelles mixtes i fills petits, que no volen perdre el contacte amb la llengua i la cultura catalanes“, ha afegit des de la conselleria d’Acció Exterior i Unió Europea, liderada per Meritxell Serret, que precisament aquest dissabte visita l’Escola Catalana de Londres.

Aquest mateix curs 2022-2023, ja hi ha hagut diverses comunitats catalanes que han organitzat activitats relacionades amb la llengua en l’àmbit infantil: des d’activitats en petit format i esporàdiques (Munic, Estocolm, Los Angeles, Edinburgh o Colònia) fins a activitats organitzades i amb calendari establert i regular (Londres, Berlín o Basilea).


El C1, a punt per al curs 2024-2025

Amb el nou model, l’alumnat escolaritzat en sistemes educatius d’altres països podrà cursar una formació basada en el currículum del Departament d’Educació i homologable a la dels estudiants a Catalunya, i permetrà acreditar els nivells lingüístics B2 o C1, segons l’edat. Educació ha elaborat una proposta d’únic currículum d’acord amb l’establert i adaptat a les escoles establertes a l’exterior (el nivell B2 estarà a punt a finals de setembre i els alumnes ja podran fer-lo durant el curs 2023-2024, mentre que el del nivell C1 estarà a punt el curs 2024-2025). L’executiu català també estableix un programa de certificació internacional de la llengua catalana oficial, vàlida i reconeguda tant en l’àmbit universitari com en les administracions.

42 comunitats catalanes i 1.100 alumnes

En paral·lel, i pel que fa al professorat, es crearà un seminari de formació permanent que, un cop al trimestre, reunirà els docents per donar-los orientacions, materials, propostes didàctiques i recursos. A més, tindran accés a tot el material pedagògic elaborat per Educació i s’explorarà la possibilitat d’incorporar professorat a l’exterior a través del programa de beques. El Departament d’Acció Exterior i Unió Europea està coordinant el projecte de bracet amb Educació i Cultura a través de la Secretaria de Política Lingüística.

També s’està coordinant la iniciativa amb l’Institut Ramon Llull. Actualment, 42 comunitats catalanes a l’exterior ofereixen cursos de català a un total de 1.100 alumnes no universitaris.

En els darrers cinc anys, Acció Exterior ha destinat més de 700.000 euros a l’ensenyament de la llengua catalana a l’exterior (164.000 euros el 2023).

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut