El Mobile World Congress (MWC), l’esdeveniment de la indústria mòbil i telecomunicacions més gran del món tornarà a fer de Barcelona l’epicentre de les novetats tecnològiques globals entre el 3 i el 6 de març. El saló, que se celebrarà com cada any al recinte de Fira de Gran Via a l’Hospitalet de Llobregat, congregarà més de 100.000 visitants i 2.700 expositors com ara Huawei, Samsung, Xiaomi, Microsoft, Meta i Google. Sota el lema ‘Convergir, connectar, crear’ plasmarà les últimes innovacions en intel·ligència artificial o connectivitat 5G i també recollirà els debats de tecnologies que “estan reconfigurant el món” en 19 escenaris i amb la participació de 1.200 ponents i 180 delegacions de 140 països.
Als passadissos del recinte firal, s’hi podran veure les últimes novetats en telèfons mòbils, tauletes, rellotges intel·ligents però també avenços amb realitat virtual amb ulleres i cascs; i innovacions en materials com ara les pantalles transparents i els dispositius flexibles.
Tret de sortida
El tret de sortida del congrés serà aquest diumenge amb el dinar oficial al Palau de la Música. Al vespre, se celebrarà sopar oficial del saló al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) amb el rei Felip VI.
Com és habitual, els dies previs al congrés van plens d’especulacions de quines novetats presentaran els principals fabricants. Els ‘smartphones’ continuaran tenint protagonisme amb dispositius plegables i amb càmeres amb sensors avançats i amb teleobjectius. S’especula amb presentacions de dispositius com els de les sèries Galaxy S25 de Samsung, el Xiaomi 15 Ultra, el plegable Find N5 d’Oppo o realme 14 Pro, que canvia de color amb la temperatura.
Cotxes del futur
Els nous dispositius mòbils conviuran amb llançaments de productes tecnològics com el cotxe elèctric SU7 Ultra de Xiaomi, la versió esportiva del vehicle que ja va presentar l’any passat o el pilot de conducció a distància de Nokia i Elmo Cars, que demostraran que és possible conduir un cotxe a Finlàndia des de Barcelona.
Pel que fa als gadgets digitals, guanyaran pes les ulleres intel·ligents com ara les de Biel Glasses, que permeten a les persones amb discapacitat detectar perills al seu voltant.
Aplicacions del 5G
Als passadissos del recinte de Gran Via també hi haurà lloc per les tecnologies quàntiques i per eines intel·ligents que ofereixen dades en temps real gràcies al 5G i que es poden aplicar a tota mena d’àmbits com ara l’energia, la medicina, el transport o la prevenció d’incendis.
Per exemple, Telefónica presentarà un prototip amb connectivitat 5G que permet determinar si un pacient amb cataractes requereix intervenció quirúrgica i la coreana SK Telecom presentarà solucions per operacions de centres de dades d’intel·ligència artificial, inclòs una tecnologia per controlar les fonts d’energia de manera òptima.
Més de 100.000 visitants
La previsió d’assistència s’espera que sigui similar a la de l’any passat, quan es van superar els 101.000 visitants. Amb tot, encara es queda curta del rècord de 2019, quan es van fregar els 110.000 congressistes. Caldrà veure quin impacte tindrà en els visitants totals la creació d’un nou saló, el Talent Arena, al recinte de Fira de Montjuïc.
Presència d’Àsia
Pel que fa a la procedència, s’espera l’arribada significativa de congressistes d’Àsia, en la línia d’altres anys. Algunes de les empreses amb estands més grans -Huawei, Xiaomi, SK Telecom- provenen del continent asiàtic. Aquest any, el congrés comptarà amb noves empreses com ara China Unicom, les especialitzades en serveis de computació al núvol Alibaba Cloud i Tencent Cloud i el fabricant de ceràmica d’alta tecnologia Kyocera.
De fet, el MWC es posiciona com un dels esdeveniments mundials on convergeixen tant empreses dels Estats Units com de la Xina, els dos grans motors de la tecnologia avançada. Del continent americà, debutaran aquest any al congrés l’empresa de software Databricks i la companyia de solucions inal·làmbriques Ubiquiti.
98 empreses de l’ecosistema digital català
L’edició del 2025 del MWC comptarà amb la presència de 46 empreses i centres tecnològics catalans al pavelló de la Generalitat i 52 més al saló de les start-ups 4 years from now (4YFN) amb l’objectiu de trobar nous clients, inversors i obrir-se a mercats internacionals.
Durant el congrés se celebraran al voltant d’un miler de reunions entre companyies i startups a l’Open Innovation Challenge, en el qual empreses com Cupra, Fluidra, LG, Tous, Roca, Hyundai o Banco Mediolanum plantegen reptes tecnològics perquè les empreses emergents catalanes proposin la solució més innovadora.
En el marc del congrés, el Govern preveu reunir-se amb representants del sector de les telecomunicacions que operen a Catalunya per respondre als reptes de la xarxa, en un context d’expansió de la fibra òptica de titularitat pública.
Des de la primera edició del MWC a Catalunya, el 2006, el Govern ha facilitat la participació de més de 450 empreses i centres tecnològics al congrés i 250 empreses emergents al 4YFN.
1.200 milions de connexions 5G
El congrés debatrà sobre el sector de les telecomunicacions en un moment en què la indústria es troba en un punt d’inflexió i les empreses del sector busquen anar més enllà de la connectivitat tradicional. El 2025, el 5G suposarà 1.200 milions de connexions, arribant a un terç de la població mundial.
Per posar veu a aquesta transformació, l’esdeveniment organitza ponències en 19 escenaris amb personalitats com el pare de la intel·ligència artificial moderna, Jurgen Schmidhuber, autoritats com el president de la Comissió Federal de Comunicacions dels Estats Units, Brendan Carr, i nous actors com el cofundador de Mistral AI, Arthur Mensch, una de les empreses europees amb més projecció en el món de la intel·ligència artificial.
També oferirà una conferència Aravind Srinivas, el conseller delegat de Perplexity, un dels models de llenguatge que competeix amb ChatGPT. En l’últim any, el model de llenguatge desenvolupat per Open AI ha continuat a la davantera, al costat dels nouvinguts Claude o Perplexity i la xinesa DeepSeek. Precisament, un dels membres de la junta d’Open AI, Bret Taylor, també es dirigirà als congressistes amb una ponència sobre com els agents d’intel·ligència artificial estan transformant el món empresarial.
Un 40% de ponents dones
La conferència inaugural comptarà amb diversos directius entre els quals el nou president de Telefónica, Marc Murtra, juntament amb Mats Granryd, en el que serà l’últim congrés com a director general de la GSMA. En aquesta ponència, s’esperen novetats sobre el model de tecnologia col·laborativa Open Gateway, presentat en aquest mateix escenari el 2023.
En un sector on la bretxa de gènere encara és molt present, el 40% dels ponents seran dones i un 30% seran experts d’indústries adjacents a la telefonia mòbil, que cada cop té menys pes a l’esdeveniment organitzat per GSMA.
Talent Arena
Com a novetat, l’edició del 2025 incorpora un nou esdeveniment al recinte de Montjuïc que se celebrarà del 3 al 5 de març, el Talent Arena. El saló impulsat per la Mobile World Capital (MWC) estarà dedicat al talent digital i dirigit a programadors, desenvolupadors i analistes de dades. En la seva estrena, comptarà amb un programa de tallers i conferències amb més de 200 ponents com el mestre dels escacs Garry Kasparov, el cofundador d’Apple i creador del primer ordinador personal de la història, Steve Wozniak, i l’experta en intel·ligència artificial i ex cap del Departament de Ciència de Decisions de Google, Cassie Kozyrkov.
D’altra banda, aquest any es compleixen 11 edicions del saló de les start-ups, 4 years from now (4YFN) en el qual més de 1.000 expositors buscaran inversió per als seus projectes.
El Beat Barcelona, la zona d’afterwork oficial del congrés, on es podran fer contactes i gaudir d’experiències d’entreteniment, aquest any tornarà a situar-se entre pavellons entre el Hall 6 i 7, per acostar-lo més al gran gruix del moviment de congressistes.
Impacte econòmic
El MWC espera tornar a superar els 100.000 visitants per segon any consecutiu. El gran flux de persones que mou l’esdeveniment genera un impacte econòmic de més de 500 milions d’euros. Els apartaments turístics preveuen una ocupació del 95% durant la celebració de l’esdeveniment, segons ha informat Apartur. Els hotels, al seu torn, ja tenen el cartell de complet per la nit de dilluns i la de dimarts amb 21.000 habitacions reservades per part de l’organització, entre les quals no es compten les que reserven directament els congressistes.
Els restaurants i els locals d’oci nocturn associats a Fecasarm esperen facturar 125 milions d’euros en quatre dies. Empreses com Vueling han reforçat l’operativa a l’aeroport del Prat coincidint amb l’esdeveniment. De la mateixa manera, Ferrocarrils ha duplicat la capacitat dels trens de la línia Llobregat-Anoia i ha incorporat 30 circulacions diàries.
19 anys de compromís amb Barcelona
Durant la presentació del saló, l’organitzadora va reafirmar el compromís amb Barcelona, seu oficial de l’esdeveniment des del 2006. Des de llavors, el congrés ha crescut fins a convertir-se en el més gran que se celebra a la ciutat i un pol d’atracció per al món de la tecnologia. El congrés va firmar un contracte amb les administracions fins al 2030 que es renovarà automàticament si totes les parts estan d’acord que sigui així. Per complir l’acord, els governs es van comprometre a incrementar de 15 a 24 milions les aportacions al congrés mundial de tecnologia.