Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

El Mobile Social Congress se centrarà en “la necessitat d’activar una tecnologia justa i sostenible”

|

- Publicitat -

La vuitena edició del Mobile Social Congress (MSC) incidirà en “la necessitat d’activar una tecnologia justa i sostenible”. El congrés social arrencarà el dia 27 amb una acció reivindicativa coincidint amb l’inici del Mobile World Congress (MWC) i acollirà el 2, 3 i 4 de març diverses conferències, tallers i activitats per reflexionar i conscienciar sobre els processos de la indústria mòbil i l’electrònica.

Publicitat

“La tecnologia ens ha obert moltes portes, però no podem oblidar com es produeix”, ha afirmat aquest dijous en roda de premsa Clàudia Bosch, responsable de la campanya Electrònica Justa de SETEM Catalunya.

Bosch ha explicat que mentre la demanda de mòbils continua creixent és “molt rellevant” posar sobre la taula quins són els impactes de la seva producció i com fomentar una electrònica més justa. Per això, ha fet una crida a assistir al MSC i fer créixer la “llavor” ja posada per diverses iniciatives que treballen per generar canvis.

La responsable de SETEM ha alertat que mentre la vida s’articula al voltant dels telèfons intel·ligents, el sistema “s’està estressant” més, ja que la demanda de minerals per fabricar mòbils està augmentant perquè també calen els mateixos minerals per produir bateries elèctriques o plaques fotovoltaiques.

Per això, més que mai, ha reivindicat que cal posar llum sobre els processos de subministrament i producció de l’electrònica. Unes cadenes de subministrament que, ha admès, són “complexes” i “llargues” perquè hi ha fàbriques que poden proveir a diferents marques i alhora hi ha moltes marques que produeixen a fàbriques diferents.

Precisament, alguns dels panells del MSC posaran el focus en les condicions i els drets laborals en fàbriques d’electrònica com ara a les Filipines, en els problemes de seguretat i salut a què s’exposen les persones que hi treballen o com es persegueix a líders sindicals en alguns països com ara Malàisia.

A banda, però, també s’oferiran tallers i activitats familiars sobre reparació d’aparells electrònics, jocs sobre consum responsable o un debat sobre fi de vida i residus o com donar una segona vida a l’electrònica que ja no s’utilitza.

Per la seva banda, David Llistar, director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, ha explicat que estan treballant per introduir clàusules en els contractes públics per contribuir a una compra més justa. En concret, ha explicat, s’ha introduït ja una clàusula de “dignitat humana” pel qual les empreses estan obligades a complir els drets humans. Llistar ha assegurat que un terç del pressupost del consistori va destinat a la contractació pública. En aquest sentit, ha destacat que pot tenir una capacitat d’influència sobre el mercat.

En relació al MWC, Llistar ha assenyalat que “possiblement” les empreses expositores no tindran en compte les externalitats de la producció de l’electrònica sobre sectors com miners a les mines de l’Àfrica o l’Amèrica Llatina.

En aquest context, ha remarcat la importància de treballar també des de l’àmbit institucional per contribuir a una electrònica més justa. “És necessari posar llum a les vulneracions de drets humans i la recerca de solucions”, ha apuntat.

Tant Bosch com Llistar han fet referència a diverses iniciatives existents o en marxa que treballen en aquesta línia, com la xarxa ‘Electronics Watch’, i han subratllat que cal “empènyer” també en l’àmbit legislatiu perquè el ‘sostre’ sigui més ambiciós, tant a Catalunya com a tot l’Estat i a nivell europeu i internacional.

https://twitter.com/setemcat/status/1627402957992914946

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut